Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία με ιστορική διαφορά για Μητσοτάκη, ανώμαλη προσγείωση για Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 00:18 Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία με ιστορική διαφορά για Μητσοτάκη, ανώμαλη προσγείωση για Τσίπρα

Νέα κέρδη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ - «Τρία στα τρία» για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ - Οριακά παίρνει το διαβατήριο της επιστροφής στη Βουλή η Κωνσταντοπούλου

Η ασφαλής αυτοδυναμία της ΝΔ και η ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση τετραετίας είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη μεγάλη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου, το οποίο, κατά τα λοιπά, οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και σε ενίσχυση των δυνάμεων της Ακροδεξιάς.

Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την θριαμβευτική επίδοση του περασμένου Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροδεξιάς, καθώς το κόμμα του απέσπασε ιστορικό προβάδισμα έχοντας τη μεγαλύτερη διαφορά που ποτέ ο νικητής των εκλογών από τη δεύτερη σε κατάταξη πολιτική δύναμη. 

Με ποσοστό κοντά σε αυτό της περασμένης κάλπης και παρά τη μεγάλη αύξηση της αποχής, που έφερε η προεξόφληση της γαλάζιας επικράτησης, η ΝΔ θα διαθέτει στη νέα Βουλή άνετη αυτοδυναμία που είναι εφάμιλλη με αυτή που κυβέρνησε από το 2019 έως το 2024, αφού εκλέγει 158 βουλευτές.

Μεγάλος ηττημένος και από την επαναληπτική κάλπη βγαίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν για δεύτερη συνεχή φορά και από το 31,5% που είχε πριν από τέσσερα χρόνια προσγειώνεται ανώμαλα στην περιοχή του 17 με 18%.

Νέα κέρδη, στον αντίποδα, εξασφαλίζουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μείωσε σημαντικά τη διαφορά που το χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΚΚΕ. Σημαντική παρουσία στη νέα Βουλή αποκτούν οι εμφανιζόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς που θα εκφράζονται, πλέον, από τους «Σπαρτιάτες», που οφείλουν την ύπαρξή τους στη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος, η οριακή επιβίωση της Πλεύσης Ελευθερίας και την είσοδο στη νέα Βουλή της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση