ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Τσίπρας - «Πόλεμος» προεδρικών - Ομπρέλας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 10:44 ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Τσίπρας - «Πόλεμος» προεδρικών - Ομπρέλας

Η αντίστροφη μέτρηση για την «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει καθώς σήμερα ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές που σχεδιάζει και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών.

Ούτε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, αντιθέτως είχε τηλεφωνικές επαφές και ραντεβού με στενούς του συνεργάτες για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Οι «ζυμώσεις» και οι διεργασίες τόσο στο στρατόπεδο των Προεδρικών όσο και σε αυτό της «Ομπρέλας» έχουν φουντώσει και είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο.

«Αυτές τις μέρες δεν κάνω δηλώσεις» έλεγε ένα από τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» προσθέτοντας με νόημα: «προτιμώ να σκέφτομαι και να συσκέπτομαι».

Προεδρικοί: Θέλουν να σύρουν τον Τσίπρα σε συνέδριο με μια ακόμη ήττα στην πλάτη

Η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί τις διαδικασίες fast track που φαίνεται να προκρίνει η ηγεσία ως «casus belli» και ζητά τη διεξαγωγή Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Θέλουν να πάει ο Τσίπρας σε ένα συνέδριο με μια ακόμη ήττα στις πλάτες» έλεγαν στελέχη των «Προεδρικών» σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της «Ομπρέλας» για ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο καλοκαίρι.

Μάλιστα η κίνηση του Δημήτρη Βίτσα να βάλει στο τραπέζι το σενάριο της διαρχίας, προτείνοντας ουσιαστικά τη σταδιακή αποστρατεία του Αλέξη Τσίπρα με «εξορία» του στη Βουλή και άλλον Πρόεδρο στο κόμμα, προκάλεσε αιχμηρά σχόλια αλλά και προβληματισμό.

«Όχι συνέδριο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, νομίζω θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής και πρόσθεσε για τον Αλέξη Τσίπρα: «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας»

«Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν με τον Αλαβάνο και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη εμπειρία» έλεγε στέλεχος της προεδρικής πλευράς θυμίζοντας τις σκληρές κόντρες εκείνης της εποχής.

Πάντως με το σενάριο που θέλει όλα να τελειώνουν μέσα στο καλοκαίρι, διαφωνούν και στελέχη που δεν βρίσκονται απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα καθώς θεωρούν πως μετά από δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από απογοητευμένα για τις συντριπτικές ήττες είναι και κουρασμένα ενώ ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Και γι’ αυτό φοβούνται ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη φορά γεγονός που θα «τραυματίσει» ακόμη περισσότερο την εικόνα και του Προέδρου και του κόμματος.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι στο χέρι. Ελέγχει τα όργανα του κόμματος και το Συνέδριο εφόσον πραγματοποιηθεί με τους συνέδρους του Απριλίου του 2022 σε ποσοστό άνω του 75%.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση