Σύγκρουση κορυφής στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου - Παππάς «κλειδώνουν» για υποψήφιοι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 09:39 Σύγκρουση κορυφής στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου - Παππάς «κλειδώνουν» για υποψήφιοι

Ποιοι το «σκέφτονται» ακόμη - Κόντρα για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών - Οι  3 προτάσεις.

Ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών αναμένεται να λάβει χώρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος παραπέμπεται η εκκρεμότητα αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και κυρίως των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τις οποίες αντιδράσεις και επιφυλάξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δημόσια από πλευράς ορισμένων στελεχών, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Τεμπονέρας, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου επανέλαβε -με νόημα- τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, δηλαδή:

Διαρκές συνέδριο: 25-26 Αυγούστου

Πρώτος γύρος Εκλογής Προέδρου: 3 Σεπτεμβρίου

Δεύτερος γύρος Εκλογής Προέδρου: 10 Σεπτεμβρίου

Οι 3 προτάσεις

Για το λόγο αυτό, τα κορυφαία στελέχη απέφυγαν μια νέα -αχρείαστη ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής- σύγκρουση χθες, μολονότι ο προβληματισμός για το χρονοδιάγραμμα σοβεί για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος.

Πέρα από φιλοδοξίες και ομαδοποιήσεις, ζητούμενο για όσους επιθυμούν να μετατεθούν οι εσωκομματικές εκλογές παραμένει να δοθεί χρόνος στα μέλη του κόμματος να τοποθετηθούν για τα αιτία της ήττας, αλλά και τις απαιτούμενες αλλαγές, χωρίς οι αδυναμίες «να μπουν κάτω από το χαλί». Αλλά και να προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο συνέδριο για την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» και κατόπιν να επιλέγει το πρόσωπο που θα μπορούσε να την εκφράσει.

Υπό αυτήν την έννοια, ως σχήμα πρωθύστερο περιέγραψε την εκλογή νέου Προέδρου πριν την ανασυγκρότηση του κόμματος χθες ο Νίκος Σκορίνης, καθώς τα ηγετικά στελέχη της τάσης ΡΕΝΕ πρωτοστατούν στην μετάθεση των εσωκομματικών διεργασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τοποθετώντας τις κάλπες για τον νέο αρχηγό τον ερχόμενο Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική πρόταση διατύπωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Πάνος Ρήγας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση έχει τοποθετηθεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με την προϋπόθεση αναβολής της εκλογής Προέδρου για το φθινόπωρο. Υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής τάχθηκε, ωστόσο, χθες και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται ότι δήλωσε ενώπιον των μελών του κομματικού οργάνου πως «άλλαξε γνώμη», ζητώντας να μετατεθούν τόσο το συνέδριο, όσο και οι εσωκομματικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στην περίπτωση, όμως, που θα πήγαινε προς τα πίσω (από τα αρχικώς συμφωνηθέντα) ο χρόνος των εσωκομματικών εκλογών, αυτό θα σήμαινε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξακολουθεί να παραμένει ακέφαλη και το φθινόπωρο, όπως τόνισε χθες με παρέμβαση του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του κόμματος και τη δημοσκοπική του καταγραφή, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπούσε στη φετινή ΔΕΘ ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, ενημέρωσε το συλλογικό όργανο για το κοινοβουλευτικό έργο ως τώρα, αλλά και τη λειτουργία του κόμματος εντός της Βουλής, στο εξής.

Χρυσή τομή

Από πλευράς του, να συγκεράσει τις δύο απόψεις, αυτή που συμφωνήθηκε στην Πολιτική Γραμματεια για κάλπες στην αρχή του Σεπτέμβρη, αλλά και αυτή της διενέργειας εκλογών τον Νοέμβριο επιχείρησε χθες ο Νίκος Παππάς, η υποψηφιότητα του οποίου για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει «κλειδώσει», καθώς εκπροσωπεί ένα μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας. Κατά τον κ. Παππά θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, χωρίς, ωστόσο, η εκλογή του νέου Προέδρου να πηγαίνει πολύ μακριά. Σε αυτήν τη λογική, η ενδιάμεση πρόταση θέλει την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου (πρώτος γύρος) και 1 Οκτωβρίου (δεύτερος γύρος) και σίγουρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπό την κρίση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο, θα τεθεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας που θέλει τις εσωκομματικές εκλογές να τοποθετούνται στις 10 Σεπτεμβρίου (με πιθανό πρώτο γύρο στις 3 Σεπτεμβρίου αν υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες) και με την οποία φέρονται να συμφωνούν η αριστερόστροφη «Ομπρέλα», η τάση «6 συν 6» από την οποία προέρχεται η Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και ένα μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας. Άλλωστε, ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της φέρεται η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, την είσοδο τους στην κούρσα φέρονται να ζυγίζουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο τελευταίος με την αίρεση της μετάθεσης των εσωκομματικών εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ονόματα στο τραπέζι

Πέρα από τη διαδοχή, εισήγηση για την πολιτική κατεύθυνση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα με την προετοιμασία τους, με την Κουμουνδούρου να συζητά να «ρίξει» στην μάχη και κεντρικά πολιτικά στελέχη, αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη για τις επικείμενες εκλογές. Για το λόγο αυτό, η Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται ότι θα εξουσιοδοτήσει το Σαββατοκύριακο την Πολιτική Γραμματεια του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για ένα πρώτο κύμα ανακοινώσεων υποψηφιοτήτων πριν την ανάπαυλα των διακοπών. Μολονότι χθες έπεσαν κάποια ονόματα στο τραπέζι (και «πασοκικών» αποχρώσεων), οι όποιες αποφάσεις για χρίσματα θα ληφθούν από βδομάδα, ενώ το ενδεχόμενο συνεργασίας με υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο δήμων δεν απέκλεισε χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Νέος Εκπρόσωπος ο Καλπάκης

Σημειωτέον ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν η Ρένα Δούρου λόγω κορωνοιού, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ νέος Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ορίστηκε ομόφωνα ο Στέργιος Καλπάκης, μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση