Τα 7 μέτρα του νέου οικονομικού νομοσχεδίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 15:49 Τα 7 μέτρα του νέου οικονομικού νομοσχεδίου

Μείωση ΕΝΦΙΑ, Market pass, yοuth pass και αύξηση του επιδόματος μητρότητας ανάμεσά τους.

Επτά μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό νομοσχέδιο.

Σε ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος υπουργός και οι υφυπουργοί παράθεσαν εκτενώς τα επτά νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό νομοσχέδιο, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η παράταση του Market Pass, το πάγιο μέτρο - πλέον, του youth pass, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η οριζόντια αύξηση των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό νομοσχέδιο είναι τα εξής:

- Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%. Στο μέτρο περιλαμβάνονται και η αύξηση στους ένστολους και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών παραμεθορίου και χιλιομετρικής απόστασης. Αύξηση προβλέπεται και για τα μέλη Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό.

- Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

-Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση το γεγονός εάν ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

- Κάρτα νέων «Youth pass» για τους νέους που ενηλικιώνονται. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. 

- Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. 

- Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση