Το Βαθύ Σάμου γέμισε με «πλεκτά» δέντρα: Τι είναι τα «Ίχνη Χρώματος» που τα έντυσαν με χρωματιστές κλωστές;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 16:08 Το Βαθύ Σάμου γέμισε με «πλεκτά» δέντρα: Τι είναι τα «Ίχνη Χρώματος» που τα έντυσαν με χρωματιστές κλωστές;

Η Σάμος ήταν πάντα «πολύχρωμη» και φωτεινή, ένας τόπος που σε γεμίζει με υπέροχες αναμνήσεις και πάντα τη σκέφτεσαι με νοσταλγική διάθεση. Δεν είναι όμως μόνο τα τοπία και ο αιγαιοπελαγίτικος αέρας που συμβάλλουν στα παραπάνω. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι χαμογελαστοί άνθρωποι που βάζουν το δικό τους λιθαράκι ώστε να ομορφύνει ο τόπος, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.

Αυτή τη φορά η πόλη της Σάμου, το Βαθύ, γέμισε με χρώματα, «πλεκτά» δέντρα που ομορφαίνουν τον πλακόστρωτο δρόμο της παραλιακής, σκορπάνε με μαγικό τρόπο χαμόγελα στους περαστικούς και συνάμα στέλνουν ένα υπέροχο μήνυμα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των καταστηματαρχών της παραλιακής οδού της Σάμος, στο Βαθύ, ώστε να μπει χρώμα στους δρόμους και να «ζωντανέψει» ο τόπος. Το «Ίχνος Χρώματος» είναι μια πρωτοβουλία που δεν έχει περάσει απαρατήρητη.

Η Ευγενία Τραγάκη, με το καλλιτεχνικό όνομα Tragenia, για αυτό το yarn bombing εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή τεχνική του μπολιάσματος των δέντρων και «μπόλιασε» τα δέντρα με χρωματιστές κλωστές, αισιόδοξες σκέψεις και θετική ενέργεια. Όσο για τα πολλά και διαφορετικά χρώματα τον κλωστών που αγκαλιάζουν με αριστοτεχνία τους κορμούς των δέντρων, σηματοδοτούν τα διαφορετικά συναισθήματα αλλά και τη διαφορετικότητα του καθενός.

Όπως η κλωστή αγκαλιάζει τους κορμούς, έτσι και δίνεται το υπέροχο μήνυμα να «αγκαλιαστεί» η κάθε διαφορετικότητα με τα θετικά συναισθήματα της αποδοχής και της αγάπης.

Τι είναι τα «Ίχνη Χρώματος» που έντυσαν με χρωματιστές κλωστές τον πεζόδρομο της πόλης

Η Ευγενία, η οποία επιμελείται το «πλέξιμο» των δέντρων μάς μίλησε για τα «Ίχνη Χρώματος», για το πώς ο δρόμος της την έβγαλε στη Σάμο και πώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στην όμορφη αυτή πρωτοβουλία.

Με συγκινεί που με κάτι τόσο απλό ο κόσμος γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα

«Είμαι εκπαιδευτικός -νηπιαγωγός, γέννημα θρέμμα Χαλανδριώτισσα. Επέλεξα να πάω ως αναπληρώτρια στη Σάμο -καθώς από εκεί κατάγεται η μητέρα μου. Εκτός από την εκπαίδευση, ασχολούμαι και με τις τέχνες (εικαστικά, μουσική και θέατρο) έτσι, ερχόμενη στο νησί άρχισα να δραστηριοποιούμαι και σε αυτά που αγαπώ».

«Τα “Ίχνη Χρώματος” ξεκίνησαν ως πρωτοβουλία ενός «ανήσυχου» καλλιτεχνικά καταστηματάρχη ο οποίος ήθελε να διακοσμήσει το δέντρο έξω από το μαγαζί του. Του πρότεινα το yarn bombing, του άρεσε η ιδέα και έτσι ξεκίνησα με ένα δέντρο. Σιγά -σιγά “κόλλησαν” και τα διπλανά μαγαζιά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια χρωματιστή συστάδα 8 δέντρων και θα επεκταθεί κι άλλο».

«Επειδή πλέκω τα δέντρα το βράδυ λόγω ζέστης, έχω την ευκαιρία να δω τις αντιδράσεις του κόσμου, ντόπιων και τουριστών. Έρχονται με χαμόγελο, με ρωτούν περισσότερες πληροφορίες, ζητούν την άδεια μου να φωτογραφηθούμε, μου λένε ότι όταν τα βλέπουν χαμογελούν και πως ομόρφυνα τον τόπο».


(φωτογραφία: Βαγγέλης Λεοντίδης)

Με επαινούν για την υπομονή μου (ένα δέντρο χρειάζεται από 6 έως 14 ώρες να ολοκληρωθεί ανάλογα το μέγεθος του) αυτό πάντως που με συγκινεί όσο τίποτα άλλο είναι ότι με κάτι τόσο απλό, ο κόσμος γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα, ανεξάρτητου ηλικίας, φύλου και εθνικότητας».

Πηγή: bovary.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση