Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Ζάκυνθο - 1.800 φέτος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 15:02 Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Ζάκυνθο - 1.800 φέτος

Μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων σαράντα χρόνων

Περισσότερες από 1.800 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta δημιουργήθηκαν φέτος στις παραλίες του κόλπου Λαγανά.

Ο εν λόγω αριθμός φωλιών καθιστά τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων σαράντα χρόνων στη Ζάκυνθο. Επίσης, επαληθεύει την αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Μεσόγειο τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάτι τέτοιο οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Ζάκυνθος αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει (πριν την επαλήθευση των επιστημονικών δεδομένων) τα επίπεδα του 2020 που αποτελούσε ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας Covid-19 που μόλις είχε ξεσπάσει, με άμεσο αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού επισκεπτών στη Ζάκυνθο.

Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta - 1.800 φέτος στη Ζάκυνθο

Από τις φωλιές που δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, αναμένεται να  βρουν τον δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερες από 200.000 μικρές θαλάσσιες χελώνες. Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αισιοδοξεί πως κάποιες απ’ αυτές θα επιστρέψουν μια μέρα –σε περίπου 25 χρόνια- στις ίδιες παραλίες για να αναπαραχθούν, συντελώντας στην επιβίωση του προστατευόμενου είδους.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση