Έβρος: Αγγίζουν το 1 εκατομμύριο τα καμμένα στρέμματα - Σοκαριστικά τα στοιχεία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 14:27 Έβρος: Αγγίζουν το 1 εκατομμύριο τα καμμένα στρέμματα - Σοκαριστικά τα στοιχεία

Η καταστροφή στον Εβρο μεγαλώνει όσο περνούν οι μέρες. Οπως προκύπτει από τα τα στοιχεία του Copernicus, οι καμμένες εκτάσεις είναι πλέον περισσότερες από 935.000 στρέμματα.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο, δημοσιεύονται στο meteo.gr, την ώρα που η πυρκαγιά μαίνεται για 16η ημέρα ανεξέλεγκτη.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Έβρος: Αγγίζουν το 1 εκατομμύριο τα καμμένα στρέμματα - Σοκαριστικά τα στοιχεία
METEO.GR

 

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο αέρας πιο μολυσμένος από ποτέ

Επίσης, πολύ επιβαρυμένη είναι η ποιότητα του αέρα σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης για τον Αύγουστο 2023, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του climatebook.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από την υπηρεσία Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας (CAMS) του Copernicus τα οποία επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook, παρατηρείται πως η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ευρώπης σε ποιότητα αέρα για τον Αύγουστο 2023 ήταν η Ελλάδα και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπως του Έβρου και της Αττικής, φαίνεται πως επηρέασαν κατά πολύ την ποιότητα αέρα στην περιοχή της Ελλάδας, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ευρώπη.

Αρτοποιός: "Θα χρειαστούν μέρες μέχρι να σβήσει"

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος, με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της πυροσβεστικής, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση.

πηγή: news247.gr


 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση