Στην τελική ευθεία η «κούρσα» των 5 για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Τα «καρφιά» λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 09:51 Στην τελική ευθεία η «κούρσα» των 5 για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Τα «καρφιά» λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής

Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Τζουμάκας αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους - Έδειξαν να στοχεύουν σε διαφορετικά κομματικά κοινά.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τους πέντε υποψήφιους να δίνουν στο στίγμα των προθέσεών τους στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος. Η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να φαντάζει το φαβορί βάσει των συσχετισμών εντός του κόμματος, ωστόσο η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στη διεκδίκηση της αρχηγίας έδωσε νέα πνοή στη διαδικασία. Τόσο η πρώην υπουργός όσο και ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφοροποίησαν την προεκλογική τους εκστρατεία, ενόψει των εκλογών της 10ης Σεπτεμβρίου (εάν απαιτηθεί και δεύτερος γύρος αυτός θα διεξαχθεί στις 16 του μηνός).

Οι υποψήφιοι έδειξαν να στοχεύουν σε ειδικά κομματικά κοινά και κοινωνικές ομάδες, κάτι πάντως που μόνο εύκολο δεν είναι καθώς παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα άγνωστος. Στην Κουμουνδούρου η αρχική εκτίμηση ήταν πως στην εκλογική διαδικασία θα συμμετέχουν περίπου 40.000 – 50.000 μέλη, ωστόσο η συμμετοχή Κασσελάκη ανεβάζει κατά πολύ το ενδιαφέρον και κατά συνέπεια και τον αριθμό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής. Το εάν κάτι τέτοιο φαντάζει ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των υποψηφιοτήτων, μένει να αποδειχθεί.

Πάντως, παρά τις θερμές χειραψίες και τα πλατιά χαμόγελα μεταξύ των υποψηφίων στο Διαρκές συνέδριο, δεν έλειψαν και τα «καρφιά» του ενός εναντίον του αλλουνού. Η Έφη Αχτσιόγλου φρόντισε να απαντήσει στις κατηγορίες Τζουμάκα ότι είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, ενώ επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς και κατά του Παύλο Πολάκη (που προωθεί τον κ. Κασσελάκη) για την τοξική αρρενωπότητα. «Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του συστήματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, που εμφανίστηκε με γραβάτα (ίσως ήταν το μόνο κομματικό στέλεχος στην αίθουσα που φορούσε γραβάτα) εξαπέλυσε πυρά προς το εσωτερικό του κόμματος και προς όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση, υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών». Ο Νίκος Παππάς απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας υπογράμμισε πως «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτοντας ότι «κανένας από τους συνυποψήφιους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους». Περιέγραψε δε τη διαδικασία ανάκαμψης του κόμματος ως δουλειά μυρμηγκιού σε βάθος χρόνου, πλαισιωμένη με ένα μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης και με ορίζοντα επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ όχι νωρίτερα από το 2026.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση