Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Αυτοκριτική και rotation, αλλά όχι ανασχηματισμός -Το βάρος σε οικονομία και Πολιτική Προστασία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 17:07 Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Αυτοκριτική και rotation, αλλά όχι ανασχηματισμός -Το βάρος σε οικονομία και Πολιτική Προστασία

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό». Με αυτή τη φράση έλυσε τον «γρίφο» των ημερών περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός δεν άργησε να παρέμβει στη Θεσσαλία και αποκάλυψε πως η ΕΜΥ θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για επανασχεδιασμό και αναβάθμιση του συγκεκριμένου υπουργείου.

«Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη. Ακριβώς γιατί δεν το είχαμε ξαναδεί. Το πρωτόκολλο που αφορά το μήνυμα 112 σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο των πυρκαγιών. Έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει. Συμφωνήσαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν θα ήταν απόλυτα ασφαλές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση. Το είδαμε στην πράξη ότι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στα έργα που έγιναν, δεν είμαι ειδικός. Αλλά γι’ αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να κάνω πάντα αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτη κίνηση είναι η μεταφορά της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία».

«Πρωτοφανές το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε»

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ευρεία ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα ειδοποίησης των κατοίκων της Λάρισας, τον χρόνο ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και του παραγωγικού ιστού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επιδεικνύοντας σχετικό χάρτη του ΜΕΤΕΟ την διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ντάνιελ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι “για Ιανό μας είχαν προειδοποιήσει” οι μετεωρολόγοι. Όπως τόνισε το καιρικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η Θεσσαλία ήταν πολύ εντονότερο και δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Αντίστοιχα, ως προς την ενεργοποίηση του 112 επεσήμανε ότι αυτά είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη Θεσσαλία και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.

«Αν σε πιάσει η πλημμύρα στο δρόμο» είναι χειρότερα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η σύσταση ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι σε υψηλότερο όροφο και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.

 Τόνισε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.

«Η αποκατάσταση της Θεσσαλία θα μας στοιχίσει πολλούς πόρους»

Είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφέρθηκε αναλυτικά και σε παραμέτρους που μπορούν να βελτιωθούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Επανέλαβε ότι όταν επισκέφθηκε τον Έβρο διαπίστωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην αρχή είχαμε φοβηθεί, κάτι που αν και διαστρεβλώθηκε όπως είπε, όταν το διατύπωσε για πρώτη φορά, το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισεκ. ευρώ και είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει με ευελιξία, όπως και τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε επίσης αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

«Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους συναδέλφους μου στην ΕΕ για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

«Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας στοιχίσει και χρήματα θα έρθουν και από ευρωπαϊκούς αλλά και από εθνικούς πόρους, τόνισε και δήλωσε ότι «δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν μια τέτοια καταστροφή συνέβαινε πέντε χρόνια πριν».

«Μακριά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι θα αντιμετώπιζε αυτή τη θεομηνία καλύτερα»

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποια πρόσωπα ή δομές εντόπισε δυσλειτουργίες κατά την πρόσφατη διαχείριση της θεομηνίας και πως θα τα αντιμετωπίσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός των στελεχών που αναφέρονται στην Πολιτική Προστασία, να υπάρξει προετοιμασία με σχέδια παρέμβασης, ενώ πρέπει να γίνονται περισσότερες ασκήσεις στην Πολιτική Προστασία.

«Οι εξωλέμβιες βάρκες πχ δεν μπορούν να κινηθούν αφού κατεβαίνουν φερτά υλικά με μεγάλη δύναμη και καταστρέφουν τις μηχανές τους», ανέφερε ως παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι «πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε στο πεδίο, σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα. Οι δυνάμεις του στρατού που καλούνται να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπό την Πολιτική Προστασία. Ο στρατός για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει σαφή εντολή της Πολιτικής Προστασίας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός εξάροντας τη δουλειά των τμημάτων του Μηχανικού.

Ερωτώμενος για τον δικό του απολογισμό για το επιτελικό κράτος, και για το εάν λειτούργησε ή όχι στα πρόσφατα γεγονότα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να ασκεί τις αρμοδιότητες του. «Διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία εξασφαλίζει το επιτελικό κράτος. Είναι ένας τρόπος διοίκησης», είπε και τόνισε ότι «λειτούργησε το επιτελικό κράτος αφού δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο και όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την δικιά του αρμοδιότητα ο καθένας. Άλλος με τη δημόσια υγεία άλλος με τη συλλογή νεκρών ζώων, άλλος τις υποδομές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος» και σημείωσε ότι «είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι άλλη χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη θεομηνία με βάση τον όγκο νερού που έπεσε». «Το παραδέχθηκαν όλοι οι ειδικοί και δεν καταλαβαίνω πως φταίει το επιτελικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στην μη ύπαρξη του επιτελικού κράτους. Να μην υπήρχε συντονιστικό όργανο; Να μην υπήρχε συντονισμός;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη η κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η θεομηνία αυτή συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια.

«Αδιαπραγμάτευτα τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας»

Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη (20.09.23) και το αν προτίθεται να πάει τη Χάγη με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.

“Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα” είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι αποφασισμένος να δώσουμε τη μάχη της αισχροκέρδειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια δήλωσε τα εξής: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία. Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπος. Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις.

Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι. Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία».

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν ήταν αποτελεσματικό το rotation στην κυβέρνηση το καλοκαίρι απάντησε: «Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Έκρινα και σκέφτηκα ποιος μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική;

Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, το ακούω αλλά κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά πρέπει να πω ότι μέσα σε 3 μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα την πάρουμε σε 3 μήνες και την πήραμε.

Κλείνουμε ένα πολύ τραυματικό κύκλο. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Άρα καλή η κριτική, ναι, βλέπω τη δυσθυμία αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Λογικό να μας ασκείτε κριτική επιμέρους αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%».

«Προσβλέπω σε έναν ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στην ουσία» – Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ποιον θέλει ως αντίπαλό του, αλλά και για το ενδεχόμενο comeback του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί μια φράση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» αλλά δεν μπορεί να κάνει καμία τοποθέτηση όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε ότι «προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Αλλά από κει και πέρα, το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».

Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.

Η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή».

«Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν ισχύουν οι φήμες ότι σκέπτεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε κάποια θέση στην ΕΕ στις Βρυξέλλες ακόμη και πριν τη λήξη της τετραετίας.

«Έχω ψηφιστεί με ένα σημαντικό ποσοστό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Προτιμώ απείρως να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη απ’ το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Να απαντήσω λοιπόν σε όποιους νομίζουν ότι θα με ξεφορτωθούν, στέλντοντάς με σε μια ευρωπαϊκή θέση. Δεν σκοπεύω να πάω πουθενά».

«Δεν απαιτείται ρύθμιση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές για Κασιδιάρη»

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε τα εξής: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο Άρειος Πάγος παραπλανήθηκε».

«Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει»

«Είμαι πολύ υπομονετικός, αλλά όχι με το παράλογο. Έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις για τις νέες ταυτότητες. Η έκδοσή τους θα προχωρήσει». 

«Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΕΣΥ»

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία και σχετικά με όσα είχε πει μετά το Μάτι απάντησε τα εξής: «Το 2018 δεν ήμασταν κυβέρνηση. Στα θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις εκκενώσεις. Στο Μάουι δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφεραν να τους εκκενώσουν.

Εμείς το κάνουμε και δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Στη Γερμανία δεν έχουν σήμερα 112, το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία 170 άνθρωποι πνίγηκαν από μία βροχόπτωση που ήταν το 1/10 αυτής στη Θεσσαλία. Ενισχύουμε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν μπήκε στην κυβέρνηση όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία.

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».

Στην ερώτηση για την Πανεπιστημιακή αστυνομία και για το φόρο ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται αλλά ενισχύεται η λογική της καλύτερης ένταξής της στη ζωή των πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις προκειμένου να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια τους, και διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της Αστυνομίας η οποία πολλές φορές έχει επέμβει σε καταλήψεις. «Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή των πρυτάνεων, να καθαρίσουν σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια τους. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη σε σχέση πριν 4 χρόνια», είπε.

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία είπε ότι από την στιγμή που αυξάνουμε το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές είναι λογικό να αυξήσουμε το φόρο διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία κάτι που επιβαρύνει όπως είπε, τους ξένους επισκέπτες μας. Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή και δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω το θέμα Μπελέρη στο Ράμα»

Τέλος, ερωτώμενος για την φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. “Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της.

«Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έμφαση σε πιο μικρά έργα που είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά»

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση είχε καταθέσει αίτημα για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας λίγο πριν την καταστροφή στη Θεσσαλία, τόνισε: Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2026. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι ένα έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι πολύ καλύτερο να επιτύχουμε χρηματοδότηση από άλλους πόρους, είπε.

Τόνισε μάλιστα ότι αν ένα έργο εντάσσεται ή απεντάσσεται από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σημαίνει ότι θα γίνει ή δεν θα γίνει. Αυτό έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διαδικασίες του Ταμείου και φυσικά με τα χρονοδιαγράμματα.

Μίλησε επίσης στη διαδικασία ολοκλήρωσης έργων στη χώρα μας και στις καθυστερήσεις που οφείλονται ακόμη και σε προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις γι’ αυτό και όπως είπε θα δοθεί μεγάλη σημασία σε έργα πιο μικρά που είναι πιο γρήγορα στην αδειοδότηση και ενδεχομένως εξίσου αποτελεσματικά με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ως προς τα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα αυτών που ήδη έχουν εξαγγελθεί, και τα οποία όμως, όπως είπε, είναι σημαντικά.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και στην έμφαση που δίνεται ειδικά προς διευκόλυνση των νέων.

«Ως προς το AirBNB είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε καλύτερη ισορροπία ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλη πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε τονίζοντας ωστόσο πως στόχος δεν είναι «να σκοτώσουμε έναν θεσμό» που έχει οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά και είναι πολύ καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να ερχόμαστε εκ των υστέρων να κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Είπε χαρακτηριστικά πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις προτάσεις που θα έρθουν προς ψήφιση ώστε να διορθωθούν παθογένειες οι οποίες υπάρχουν.

Σχολίασε σχετικό παράδειγμα που αναφέρθηκε στην ερώτηση και τόνισε πως οι παρεμβάσεις αν νομοθετηθούν πολύ σύντομα θα είναι μια σημαντική τομή με το χθες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

«Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Έβρο με μεγάλη ταχύτητα»

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους πληγέντες του Έβρου απάντησε τα εξής: «Βρέθηκα στον Έβρο και συνομίλησα με πολίτες, είμαι πολύ στεναχωρημένος για τη μεγάλη ζημιά που έγινε. Μία ακτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά στο δάσος δεν ήταν όσο καταστρεπτική φαινόταν στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο. Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Έβρο με μεγάλη ταχύτητα. Στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει καταγραφή. Ήδη εκπονούνται με μεγάλη ταχύτητα οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών. Έχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε πιο συγκεκριμένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου».

«Ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής»

Στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξής του στην 87η ΔΕΘ, σχετικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Επιμένω στη χρήση της τεχνολογίας. Ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα δίνει πλαίσιο να σφίξουμε τα λουριά και να παρέμβουμε όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Ξέρω ότι προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια και υπάρχει καχυποψία. Είμαι αποφασισμένος. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους δικαιοσύνης».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση