Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα καλά μαντάτα του προϋπολογισμού και οι εφεδρείες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 12:03 Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα καλά μαντάτα του προϋπολογισμού και οι εφεδρείες

Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία σε ταραγμένο τοπίο

Με τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση ανάφλεξης και τις διεθνείς αγορές να δείχνουν τα πρώτα σημάδια νευρικών κινήσεων, το κλίμα στην Αθήνα είναι σημαντικά διαφορετικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποτιμά τους πιθανούς κινδύνους από μια προοπτική συνολικής αποσταθεροποίησης στην περιοχή, στην κυβέρνηση, όμως, πορεύονται με τα διαθέσιμα δεδομένα, τα οποία μετά και τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor's το βράδυ της Παρασκευής είναι θετικά.

Η ψήφος εμπιστοσύνης των μεγάλων οίκων αξιολόγησης προσφέρει μια σημαντική "ασφάλεια" στη χώρα μας στις ταραγμένες θάλασσες του διεθνούς περιβάλλοντος. Η αναβάθμιση της S&P έχει σημασία, καθώς, όπως επισημαίνεται σε έκθεση αναλυτών της JP Morgan, για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων που παρακολουθούν τα funds, απαιτείται πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης (δηλαδή S&P, Moody’s και Fitch).

Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook, γράφοντας ότι αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται για χρόνια. «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Καλά μαντάτα και δημοσιονομικές εφεδρείες

Οι αξιολογήσεις των οίκων, όμως, δεν είναι το μόνο καλό μαντάτο για την ελληνική οικονομία που καταγράφουν στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο. Τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αναδεικνύουν σημαντική υπεραπόδοση εσόδων έναντι του αρχικού στόχου λόγω της εξαιρετικής πορείας του τουρισμού. Με άλλα λόγια και αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο φινάλε του χρόνου, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι 150-200 εκατομμυρίων ευρώ πέραν του στόχου για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που έχει εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτό το υπερπλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τέλος του έτους για κοινωνικούς σκοπούς, με τους δικαιούχους ενός νέου γύρου έκτακτων ενισχύσεων, κυρίως για ευάλωτους και ανέργους.

Υπέρ των οικονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, παράλληλα, συνηγορεί και η προοπτική η ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από πολλές συνεδριάσεις στη Σύνοδο των Διοικητών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη.

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν τη διακεκηρυγμένη ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξουν δυμσενέστερες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, ιδίως στο σκέλος των ενεργειακών. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε προ ημερών ανοιχτό ένα σχετικό παράθυρο για αξιοποίηση δημοσιονομικών εφεδρειών, εφόσον αυτό απαιτηθεί, κάτι, βεβαίως που δεν είναι το ευκταίο σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου. Και η Ε.Ε., πάντως, δείχνει να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ανοιχτό να παραταθεί ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του αερίου και πέραν του τέλους του έτους, οπότε και λήγει, πλην όμως οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται σε μερικές εβδομάδες.

Το ταξίδι στο Ισραήλ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταβεί στο Ισραήλ ίσως και σήμερα, με πληροφορίες από το Τελ Αβίβ να συνηγορούν υπέρ αυτού του σεναρίου. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, απέφυγε χθες να τις επιβεβαιώσει, λέγοντας ότι ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί ο σχετικός προγραμματισμός. Πλην όμως, το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί μετά τον «πρωινό καφέ».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση