Άγιος Ζηνόβιος και Ζηνοβία: Τα δύο αδέρφια που έζησαν με ευσέβεια και φιλανθρωπίες και μαρτύρησαν μαζί μέχρι τον θάνατο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 17:35 Άγιος Ζηνόβιος και Ζηνοβία: Τα δύο αδέρφια που έζησαν με ευσέβεια και φιλανθρωπίες και μαρτύρησαν μαζί μέχρι τον θάνατο

Άγιος Ζηνόβιος και Αγία Ζηνοβία: Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων εορτάζεται από την Εκκλησία στις 30 Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι «κόσμημα» που το αγίασμα συλλέγεται από σταλακτίτες.

Ο Ζηνόβιος και η Ζηνοβία ήσαν αδέλφια κι έζησαν την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατάγονταν από τις Αίγες της Κιλικίας και προέρχονταν από οικογένεια πλούσια και ευσεβή. Ο Ζηνόβιος ήταν ιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς.

Άγιος Ζηνόβιος και Ζηνοβία: Τα δύο αδέρφια που έζησαν με ευσέβεια και φιλανθρωπίες και μαρτύρησαν μαζί μέχρι τον θάνατο

Τα δύο αδέρφια ασκούσαν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών και συγκεκριμένα του ηγεμόνα Λυσία, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Ζηνόβιου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και η αδερφή του, η Ζηνοβία, με την επιθυμία να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Και οι δύο θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό κατόπιν βασανιστηρίων.

Κατ, άλλη εκδοχή ο Ζηνόβιος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς τον Ζηνόδοτο και τη Θέκλα, και πως, όταν μεγάλωσε έγινε επίσκοπος Αιγών, επιτελώντας πολλά θαύματα.

Απολυτίκιον

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε

Ὡς θεῖοι αὐτάδελφοι ὁμονοοῦντες καλῶς, Ζηνόβιε ἔνδοξε καὶ Ζηνοβία σεμνή, συμφώνως αθλήσατε ὅθεν καὶ τῶν στεφανῶν τῶν ἀφθάρτων τυχόντες, δόξης ἀκαταλύτου ἠξιώθητε, ἅμα ἐκλάμποντες τοῖς ἐν κόσμῳ χάριν ἰάσεων

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση