Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής: Ουκρανία, μεταναστευτικό και αγρότες στην ατζέντα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 09:25 Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής: Ουκρανία, μεταναστευτικό και αγρότες στην ατζέντα (φωτο intime)

Στο «μενού» η αγροτική κρίση που προκαλεί «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στη σκιά των μαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων, με τα τρακτέρ να έχουν βγει σε κεντρικούς οδικούς άξονες των Βρυξελλών, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και τις αρχές να έχουν «στεγανοποιήσει» την περιοχή γύρω από το κτίριο οπου θα συνεδριάσουν οι «27».

Το παρών δίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με αγρότες, που έχουν στήσει μπλόκο στη Βόνιτσα, άκουσε τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες.

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε. Ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός την ώρα που εκ των συνθηκών στο «μενού» της Συνόδου μπαίνει και η αγροτική κρίση.

Πανευρωπαϊκά οι αγρότες ζητούν να χαλαρώσουν οι περιβαλλοντικοί κανόνες και να προστατευτούν το αυξημένο κόστος και οι φθηνές εισαγωγές, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα η Κομισιόν προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές. Αυτό, δηλαδή, που προτείνεται είναι να δοθεί για 1 χρόνο περίοδος χάριτος στους αγρότες, δεδομένου ότι από το 2023 απαραίτητη προϋπόθεση, για να λάβουν επιδοτήσεις οι αγρότες στην ΕΕ, είναι να υλοποιήσουν την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (προϋπολογισμός ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ), που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση, για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον.

Ουκρανία και μεταναστευτικό

Το βασικό θέμα, πάντως, στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου, προ της αγροτικής κρίσης, είναι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, που δε θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων, που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Ακριβώς με αυτές τις θέσεις προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο του 2023 υπήρξε πολιτική συμφωνία των «26» εκτός της Ουγγαρίας, η οποία κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση