Στρατηγικές για αποτελεσματική συγγραφή βιογραφικού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 17:04 Στρατηγικές για αποτελεσματική συγγραφή βιογραφικού

Ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εποχή, είναι ότι η αγορά εργασίας είναι αρκετά ανταγωνιστική. Πιο συγκεκριμένα, όταν μία επιχείρηση δημοσιεύει μία θέση εργασίας, είναι πολύ συνηθισμένο να λαμβάνει μεγάλο αριθμό βιογραφικών. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα που εντοπίζεται, είναι ότι ακόμα και εάν κάποιος είναι ιδανικός για να καλύψει μία θέση, εάν δεν διαθέτει ένα περιποιημένο και επαγγελματικό βιογραφικό δεν θα καταφέρει να ξεχωρίσει από κάποιον άλλο.

Οπότε, είτε κάποιος δουλεύει σε κάποιο εποχικό επάγγελμα, είτε έχει αποφοιτήσει πρόσφατα και ψάχνει τις πρώτες του εργασιακές εμπειρίες, το να ξέρει πως να δημιουργεί επαγγελματικά και σοβαρά βιογραφικά είναι κρίσιμο για την επιτυχία του. Στο παρακάτω άρθρο, θα πραγματοποιήσουμε μία ανάλυση των κορυφαίων στρατηγικών που είναι καλό να ακολουθήσει κάποιος, ώστε να κάνει ένα ωραίο βιογραφικό και να ξεχωρίσει από το πλήθος.

Προσαρμόστε το βιογραφικό για την συγκεκριμένη εργασία

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνει η πλειοψηφία του κόσμου, είναι ότι κάνουν αιτήσεις σε πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας, χρησιμοποιώντας το ακριβώς ίδιο βιογραφικό. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι πολύ καλή τακτική αφού η κάθε μία εργασία έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες, ακόμα και εάν μιλάμε για ίδιο τίτλο εργασίας. Οπότε, το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να προσαρμόζει το βιογραφικό για κάθε αίτηση εργασίας. Μπορεί δηλαδή, να επισημαίνει τις σχετικές δεξιότητες, εμπειρίες και επιτεύγματα που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της εργασίας, αλλά επίσης να εισάγει και μερικά καλά χομπι για βιογραφικο.

Η παραπάνω στρατηγική υποδηλώνει ότι υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον για τη θέση και διευκολύνει τους υπεύθυνους για τη πρόσληψη να δουν ότι ταιριάζουν άψογα στη θέση εργασίας. Τέλος, το να προσαρμόζει κάποιος το βιογραφικό του σε κάθε θέση εργασίας μπορεί να φαντάζει πολύ κουραστικό. Παρόλα αυτά, πρέπει να θυμάται ότι είναι καλύτερο να στέλνει λίγα βιογραφικά που να ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις εργασίας, παρά να στέλνει πολλά που να μην είναι προσαρμοσμένα αναλόγως.

Κρατήστε το σύντομο και σχετικό

Είναι αλήθεια, ότι οι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις, ξοδεύουν λίγο χρόνο για να ελέγξουν ένα βιογραφικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα βιογραφικά που λαμβάνουν για θέσεις εργασίας είναι πολλά σε αριθμό, οπότε δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθούν με όλα ενδελεχώς.

Οπότε, εάν θέλει κάποιος υποψήφιος να ξεχωρίσει και να διαβαστεί το βιογραφικό του, πρέπει να το διατηρήσει σύντομο και σχετικό με τη θέση, ενώ ταυτόχρονα να εστιάζει στις πιο σημαντικές πληροφορίες. Στην ουσία αυτό σημαίνει, να υπάρχει σαφή και καλά οργανωμένη διάταξη, να περιλαμβάνει κουκίδες και να επισημαίνονται τα βασικά σημεία, αποφεύγοντας μεγάλες παραγράφους. Τέλος, ο υποψήφιος πρέπει να έχει πάντα στο νου του, ότι στην περίπτωση του βιογραφικού, η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας.

Επικεντρωθείτε στα επιτεύγματα

Άλλη μία στρατηγική η οποία θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ένα βιογραφικό να ξεχωρίσει, είναι το να δίνει ο υποψήφιος έμφαση στα επιτεύγματα και στις συνεισφορές του στο ρόλο εργασίας του. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των βιογραφικών, απλά αναφέρεται στα καθήκοντα της εργασίας. Ουσιαστικά, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσδιορίσουν τα ποσοτικά επιτεύγματά τους, όπου είναι δυνατόν, δίνοντας βάση στις μετρήσεις και τους αριθμούς για να φανεί ο αντίκτυπος που έχουν κάνει.

Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει αναφορά σε κάποια υπέρβαση του στόχου των πωλήσεων, στη βελτίωση των διαδικασιών εντός της επιχείρησης ή στην ανάληψη πρωτοβουλίας σε κάποιο επιτυχημένο έργο. Όλα τα παραπάνω, βοηθούν τους εργοδότες να οραματιστούν την αξία που θα μπορούσε να παρέχει στην επιχείρηση ο υποψήφιος για τη θέση.

Κρατήστε το βιογραφιικό ενημερωμένο

Το βιογραφικό όλων μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ζωντανό έγγραφο, το οποίο εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, σε συνάρτηση με την αύξηση των δεξιοτήτων, των εμπειριών και των επιτευγμάτων. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι να το ενημερώνουν τακτικά, ώστε να αντικατοπτρίζει τα πρόσφατα προσόντα. Επί πρόσθετα, είναι καλό για κάποιον, να μένει ενημερωμένους σχετικά με τις τελευταίες τάσεις του κλάδου για ανάπτυξη του βιογραφικού, ώστε το βιογραφικό του να παραμένει ανταγωνιστικό.

Διόρθωση και επεξεργασία

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού είναι να μην εντοπίζονται ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Πιο συγκεκριμένα, εάν στο βιογραφικό ενός υποψηφίου εντοπίζονται τέτοιου είδους αστοχίες, δείχνουν μείωση επαγγελματισμού και δημιουργούν αρνητική εντύπωση. Για το λόγο αυτό, πριν την αποστολή του βιογραφικού, πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος ώστε να γίνουν τυχόν διορθώσεις. Τέλος, θα ήταν ακόμα καλύτερα, να ζητήσετε να το διαβάσει κάποιος άλλος, ο οποίος μπορεί να έχει πιο καθαρό μυαλό από εσάς εκείνη τη στιγμή, ώστε να σας πει και ο ίδιος την άποψή του.

Συμπέρασμα

Η δημιουργία ενός σωστού και επαγγελματικού βιογραφικού, αποτελεί μία δεξιότητα που εάν κάποιος την μάθει καλά, μπορεί να περιμένει μόνο οφέλη. Ο λόγος είναι, επειδή στη σημερινή εποχή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας και ένα σωστό βιογραφικό μπορεί να κάνει τον υποψήφιο να ξεχωρίσει από το πλήθος. Παραπάνω, μοιραστήκαμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ώστε να έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό.

Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να προσαρμόζουν το βιογραφικό τους ανάλογα με τη θέση εργασίας. Στη συνέχεια, ένα βιογραφικό είναι καλό να είναι σύντομο και να επικεντρώνεται στα επιτεύγματα του υποψηφίου στην προηγούμενη εργασία του. Τέλος, ο υποψήφιος πρέπει να θυμάται να ελέγχει πάντα το βιογραφικό του πριν το στείλει, διότι τυχόν λάθη απροσεξίας, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο επαγγελματικό προφίλ του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση