Μαρινάκης: Υπό προϋποθέσεις η διάθεση συστήματος Crotale στη Γαλλία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 17:16 Μαρινάκης: Υπό προϋποθέσεις η διάθεση συστήματος Crotale στη Γαλλία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το ενδεχόμενο να δώσει η Ελλάδα στη Γαλλία αντιαεροπορική συστοιχία Crotale για την κάλυψη του εναέριου χώρου του Παρισιού στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέραν σήμερα δημοσιεύματα.

«Εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω, των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, προφανώς θα ενημερωθείτε» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, οι γαλλικές Αρχές έχουν καταθέσει αίτημα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου CROTALE της Πολεμικής Αεροπορίας, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται ότι εφόσον το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζεται τη συμμαχική συνδρομή προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσας που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σύστημα CROTALE είναι γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Ααεροπρία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση