WSJ: ΔΝΤ - Γερμανία θέλουν εξάμηνη παράταση του μνημονίου - Ολα τα σενάρια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 11:28 WSJ: ΔΝΤ - Γερμανία θέλουν εξάμηνη παράταση του μνημονίου - Ολα τα σενάρια

Για να λάβει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το ζητήσει επίσημα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ποια τα σενάρια.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θέλουν την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας για έξι μήνες, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης στην Wall Street Journal μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Η Ελλάδα κοιτά προς παράταση ενός μηνός. Ποια είναι τα σενάρια για το επόμενο διάστημα.

«Η Τρόικα κλίνει προς την εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία είναι υπέρ της εξάμηνης παράτασης και την ζητούν, είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Και οι δύο πλευρές, τόσο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφεραν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί στις συνομιλίες, αλλά σημαντικές διαφορές παραμένουν, με τους Έλληνες αξιωματούχους να αναφέρονται σε διαφωνίες σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού της χώρας για το επόμενο έτος, ως το βασικό σημείο τριβής.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό», είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. «Η αξιολόγηση αυτή είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι είναι η τελευταία».

Οι επιλογές και τα σενάρια

Για να λάβει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το ζητήσει επίσημα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο αξιωματούχος ευρωζώνης. Αυτό θα δώσει στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης αρκετό χρόνο για να εγκρίνουν την παράταση πριν από το κλείσιμό τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να παραταθεί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία.

Η προθεσμία της επόμενης εβδομάδας θα ισχύσει επίσης και για την πλέον απίθανη αίτηση για μια νέα πιστωτική γραμμή εάν οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εντός προθεσμίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Πάντως, μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι, φαίνεται ότι η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου μάλλον έχει ήδη χαθεί.

Μια άλλη επιλογή, αν η τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως, είναι η Ελλάδα είναι να πάρει μια «τεχνική» επέκταση του προγράμματος κατά ένα μήνα, και να λάβει τη νέα πιστωτική γραμμή, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης. Αυτό θα επιτρέψει στα μέλη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την πιστωτική γραμμή μετά τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τον Μάρτιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων, αλλιώς υπάρχει έντονο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι οι πιστωτές θα προτιμούσαν το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί μετά τις γενικές εκλογές που ενδέχεται να προκύψουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άμεσα μετρητά.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση