Τον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνει ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 17:17 Τον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνει ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 6 μμ.

Ενημέρωση στον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις και τα έως τώρα δεδομένα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά τις επαφές των διαπραγματευτών Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα παράσχει ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 6 μμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς είχε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με συνεργάτες του.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ παρουσίαζαν τις πέντε ονομασίες που φέρεται να εισηγήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων. 

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

-Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και και Makedonija (Skopje). 

Πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης-ΝΔ 

Εν τω μεταξύ η πολιτική κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το θέμα του Σκοπιανού καλά κρατεί. Το πρωί της Πέμπτης, η κ. Σπυράκη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, κατηγορώντας την ότι χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας, είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

Λίγο αργότερα, όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νέα συνάντηση με βουλευτές από την Βόρεια Ελλάδα. Οι βουλευτές τον ενημέρωσαν για το κλίμα που επικρατεί αναφορικά με τις εξελίξεις για το Σκοπιανό, ενώ από τη μεριά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 3 κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται εκτός από την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τις αλλαγές σε σύνταγμα και σε σύμβολα που σχετίζονται με το αλυτρωτισμό. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με βουλευτές της ΝΔ από την Β. Ελλάδα.

Αναφορικά με τη συλλαλητήριο της Κυριακής, αποφασίστηκε η κατά βούληση συμμετοχή βουλευτών.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.«Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει, σε σχόλιό του, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. «Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes, από την άλλη λένε "ναι" στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά. Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;» διερωτάται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, σε «άδειασμα» του κυβερνητικού συνεταίρου προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε δηλώσεις του απέρριψε το ενδεχόμενο διενέργειας ενός δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό, πρόταση που είχε ρίξει στο τραπέζι ο Πάνος Καμμένος σε τοποθέτησή του τις προηγούμενες ημέρες. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση