Σχετικά με την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 07:50 Σχετικά με την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδος

Αγαπητό lamiareport,

Μετά την τραγωδία των Τεμπών και την άθλια κατάσταση στην οποία αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν ο ελληνικός σιδηρόδρομος σε επίπεδο διοίκησης, εκπαίδευσης, υποδομών, υπηρεσιών και ασφαλείας, το μεταφορικό έργο πανελλαδικά εκλήθησαν να φέρουν σε πέρας τα κατά τόπους ΚΤΕΛ.

Ποιες όμως είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες που το 2023 - μάλλον δεν - παράσχει το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδος; Το site (https://www.ktelfthiotidos.gr/) είναι σαφέστατα περιορισμένων δυνατοτήτων και τα mail επικοινωνίας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) δεν ανταποκρίνονται στις αποστολές ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ενδεικτικά επισυνάπτω τις απαντήσεις που έλαβα στην αποτυχημένη προσπάθεια επικοινωνίας που επιχείρησα:

Για το πρώτο mail, που είναι καταχωρημένο στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Μακεδονίας https://ktelmacedonia.gr/gr/routes/tid=35) το μήνυμα ήταν: «I'm sorry to have to inform you that your message could not be delivered to one or more recipients».

και για το δεύτερο, που είναι καταχωρημένο στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Φθιώτιδος, https://www.ktelfthiotidos.gr/index.php/contactus το μήνυμα ήταν: «Your message wasn't delivered to Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. because the address couldn't be found, or is unable to receive mail».

To βασικό όμως πρόβλημα εξυπηρέτησης και λειτουργικότητας εστιάζεται στην προφανή αδυναμία να εκδώσει κάποιος ηλεκτρονικό εισιτήριο για τη διαδρομή που επιθυμεί, καθώς δεν υπάρχει menu για την αντίστοιχη αγορά εν έτει 2023! Έτσι το επιβατικό κοινό καλείται να πάρει τηλέφωνο ή να μεταβεί στον χώρο του ΚΤΕΛ (στη Λαμία αλλά και στη Θεσσαλονίκη ή την Αττική) για την παραλαβή του εισιτηρίου, μέθοδοι προφανώς που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες και ενώ διανύουμε την εποχή της ψηφιακής επανάστασης, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της  ρομποτικής … Το πρόβλημα αυτό είναι αυτονόητο ότι ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό της περιοχής μας ιδιαίτερα στις εορταστικές ημέρες που η επιβατική κίνηση είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Αναζητώντας κανείς στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες για το μέλλον του ψηφιακού εισιτηρίου στο ΚΤΕΛ Φθιώτιδος, δεδομένου ότι ΚΤΕΛ άλλων νομών έχουν εγκαινιάσει ήδη αντίστοιχες παροχές και δυνατότητες, θα εντοπίσει ειδήσεις που θα μπορούσαν να τον κάνουν να πιστέψει ότι κάτι θετικό δρομολογείται, ειδήσεις όμως που καμμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της Φθιώτιδος.

Σε άρθρο της κας Μαρίας Λιλιοπούλου στις 04-06-2019 με τίτλο «Εκσυγχρονίζονται τα ΚΤΕΛ: Wi Fi, «έξυπνο εισιτήριο» και τηλεματική στο ΕΣΠΑ», στην ιστοσελίδα ethnos.gr, αναφέρεται ότι «το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 16,2 εκατομμύρια ευρώ και […]θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες ως εξής…», αναφέροντας για τη Στερεά ποσό 1.600.000 ευρώ με την προϋπόθεση υποβολής συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου και τις αιτήσεις να ξεκινούν στις 02-07-2019!

Σε άλλο σχετικό άρθρο στις 05-02-2020 με τίτλο «Έρχεται ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΚΤΕΛ της περιφέρειας» στην ιστοσελίδα capital.gr, γίνεται αναφορά στο ότι «Ηλεκτρονικό εισιτήριο αποκτούν τα αστικά ΚΤΕΛ της περιφέρειας, μετά από πρόταση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ)».

Σε ένα πιο πρόσφατο σχετικό άρθρο του κ. Γιώργου Ανδρή στις 23-02-2021 στην ιστοσελίδα newsauto.gr με τίτλο «Ηλεκτρονικό εισιτήριο και WI-FI στα ΚΤΕΛ!», αναφέρεται ότι «Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εκσυγχρονισμός των 74 εταιρειών ΚΤΕΛ που εντάχθηκαν στη δράση του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΠΑνΕΚ, με τίτλο «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου», που χρηματοδοτείται από πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και εθνικούς πόρους, καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων και υλοποιούν τις σύνθετες διαδικασίες μετασχηματισμού τους σε παρόχους και ηλεκτρονικών υπηρεσιών». Σημειώνει δε ενδεικτικά ότι «Οι πρώτες εγκρίσεις στην τρέχουσα δράση που πέρασαν αφορούν τα παρακάτω ΚΤΕΛ (αστικά και υπεραστικά, με αλφαβητική σειρά) μέσα στα οποία βρίσκεται και το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδος […] Πιο αναλυτικά, τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων, αναμένεται να επιφέρουν μόλις ολοκληρωθούν άμεσα, θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή λειτουργία των ΚΤΕΛ, καθώς δημιουργούνται ολοκληρωμένα συστήματα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων, όπου το κάθε σύστημα θα εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια, θα υποστηρίζει σύγχρονες τεχνολογίες και ασφαλή πρότυπα για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και πληρωμή με μετρητά ή πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες».

Το ερώτημα που προφανώς πλέον απασχολεί έντονα το επιβατικό κοινό είναι αν υπάρχει όντως βούληση, σχεδιασμός ή τουλάχιστον εκπεφρασμένη πρόθεση από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδος να εγκαταστήσει σύστημα αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της αβεβαιότητας και της καχυποψίας που κυριαρχεί αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ένας αναγνώστης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση