Βρετανία: Θύελλα αντιδράσεων για το κλείσιμο του Κοινοβουλίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 22:09 Βρετανία: Θύελλα αντιδράσεων για το κλείσιμο του Κοινοβουλίου

Η βρετανική αντιπολίτευση κατήγγειλε την «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον κάνοντας λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο».

Θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Βρετανίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει το Κοινοβούλιο με στόχο να εμποδίσει τους βρετανούς βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον όρισε την 14η Οκτωβρίου ως την επίσημη ημερομηνία έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου κατί το οποίο σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό από τα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές του να καθυστερήσει το Brexit, το οποίο έχει καθοριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. H επιλογή του συγκεκριμένου μέτρου εκ μέρους του βρετανού πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά την κοινή απόφαση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης να εισηγηθούν στον Πρόεδρο της Βουλής ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να ζητήσει νέα προθεσμία από τις Βρυξέλλες.

Ο Μπορις Τζόνσον προχώρησε σε «αντίμετρα» και όπως ήταν αναμενόμενο η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ήδη περισσότερες από 450.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης. Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 της Τετάρτης, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το "διαζύγιο" από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά.

Παράλληλα, μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα με το 47% να δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη την Τετάρτη  σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Τζόνσον. Πάντως οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον. Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της η βρετανική αντιπολίτευση κατήγγειλε την «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον κάνοντας λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο».

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου. «Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά..

«Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγγειλε και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, απέστειλε και σχετική επιστολή στην βασίλισσα Ελισάβετ.

Oι Βρετανοί βουλευτές που θέλουν να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία (το λεγόμενο no-deal Brexit) θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Ο Χάμοντ τόνισε ότι πολλοί βουλευτές που εναντιώνονται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ήθελαν να περιμένουν μέσα στον Σεπτέμβριο, πριν αναλάβουν δράση, να δουν κατά πόσον οι προσπάθειες του Τζόνσον να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλες θα είναι επιτυχείς.

«Πολλοί συνάδερφοί μου θα προτιμούσαν να περιμένουν…και να κινηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό πλέον δεν είναι εφικτό», τόνισε ο τέως υπουργός σε δημοσιογράφους. «Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι όταν το κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε

Για μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον ενώ η Ρουθ Ντέιβιντσον, η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της, λόγω των πολιτικών διαφωνιών της με τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και επειδή αισθάνεται πίεση αφού έγινε πρόσφατα μητέρα, ανέφερε η εφημερίδα Sun.

"Κουράστηκε να συνδυάζει τη μητρότητα και το να είναι προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Σκωτία, αυτό είχε συνέπειες", φέρεται να δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών. "Και όλα αυτά έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με το τρέχον πολιτικό κλίμα, καθώς βρέθηκε να διαφωνεί ολοένα και περισσότερο με τη νέα ηγεσία στο Λονδίνο", πρόσθεσε. Η Ντέιβιντσον διαφωνεί με την πρόθεση του Τζόνσον να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί. Εκτός από τη Sun, το BBC και το σκωτικό τηλεοπτικό κανάλι STV μετέδωσαν επίσης ότι η Ντέιβιντσον σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών.

Η στάση της Βασίλισσας

Η Ομιλία της Βασίλισσας, με την οποία εκκινεί η κοινοβουλευτική σύνοδος, θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα σταματήσει να συνεδριάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την ημερομηνία αυτή. Η απόφαση του Τζόνσον, που χρειαζόταν την έγκριση της βασίλισσας, περιορίζει τον χρόνο που διαθέτουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του για να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit. Αυξάνει όμως και τις πιθανότητες να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ένα άλλο ενδεχόμενο ήταν να συρθεί η 93χρονη, πολιτικά ουδέτερη βασίλισσα, στη διαμάχη. Η βασίλισσα ενεργεί ακολουθώντας τη συμβουλή του πρωθυπουργού της και δεν αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο η ίδια. Η ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου είναι γραμμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση και περιγράφει το νομοθετικό έργο που σκοπεύει να αναλάβει. Το γραφείο της απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Κανένα σχόλιο από την ΕΕ - Ζήτησε άμεσα νέες προτάσεις

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Βρετανία να καταθέσει οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία διαζυγίου για το Brexit το ταχύτερο δυνατό, αρνούμενη να σχολιάσει την αποφαση του Μπόρις Τζόνσον.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου και ότι αυτό θα συμβεί με μια συμφωνία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. «Για να γίνει αυτό, βεβαίως, όσο πιο σύντομα δούμε εφικτές προτάσεις, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ο Μπάρκλεϊ επανέλαβε επίσης την εναντίωση της Βρετανίας στο ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), ένα πρωτόκολλο που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχος του Τζόνσον ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. «Αλλά εάν δε είναι δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός, τότε ήμασταν σαφείς ότι φεύγουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, την 31η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη στο Παρίσι που διοργανώνει η γαλλική εργοδοτική ομοσπονδία MEDEF.

«Ο κόσμος ψήφισε υπέρ του Brexit, και είναι σημαντικό για τη δημοκρατία να το υλοποιήσουμε», πρόσθεσε ο Μπάρκλεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση