Τσαβούσογλου: "Ούτε κατά ένα μίλι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 11:28 Τσαβούσογλου: "Ούτε κατά ένα μίλι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων"

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να επιτρέψει ούτε κατά 1 μίλι την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και προειδοποίησε πως "αυτό δεν θα έχει καλή κατάληξη".

"Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά 1 μίλι, πόσο μάλλον κατά 12", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, το πρωί της Πέμπτης (29/12).

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως "τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όχι 12 μίλια. Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε κατά ένα μίλι στο Αιγαίο".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε σχετικό νόμο που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο το 1995 και δήλωσε, "Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μία φορά. Μην κάνετε ψευτο-ηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλή κατάληξη για εσας".

Στην απόφαση του 1995, επισημαίνεται ότι "αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το τουρκικό κοινοβούλιο δύναται να αναθέσει "όλες τις εξουσίες", συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής εξουσίας, στην κυβέρνηση, για την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων". Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου, η απόφαση αυτή "παραμένει σε ισχύ και σήμερα".

Ο τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία συνεχίζει το διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν χτες, Τετάρτη (28/12), στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

"Θα συναντηθώ επίσης με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ", πρόσθεσε.

πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση