Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά Χριστοδουλίδη στον α' γύρο - Στον β' γύρο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023 21:53 Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά Χριστοδουλίδη στον α' γύρο - Στον β' γύρο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Διάδοχος του Ν.Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο της Κύπρου δεν θα είναι το "δεξί του χέρι", ο Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν πέρασε στον β' γύρο που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 12/02.

Την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κατάκτησε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Στον β' γύρο περνά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ενώ εκτός έμεινε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κατά συνέπεια, διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο της Κύπρου δεν θα είναι το "δεξί του χέρι", ο Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν κατάφερε να περάσει στον β' γύρο που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 12/02.

Η καταμέτρηση των ψήφων του α' γύρου για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8μμ.

Με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

  • Νίκος Χριστοδουλίδης: 32% (127.305 ψήφους)
  • Ανδρέας Μαυρογιάννης: 29.6% (117.627 ψήφους)
  • Αβέρωφ Νεοφύτου: 26.1% (103.755 ψήφους)

Η αποτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει στον δεύτερο γύρο σηματοδοτεί εξελίξεις στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), το κόμμα του απερχόμενου προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις 12 Μαϊου 2022 ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές και την αμέσως επόμενη μέρα κατηγορήθηκε για "προδοσία" και "αποστασία" από μέρους του ΔΗ.ΣΥ. Ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο πρώην υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη διαγράφηκε από το κόμμα.

Ο Ανδράς Μαυραγιάννης στις 14 Ιουνίου 2022 ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές. Λίγες μέρες αργότερα, το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ αποφάσισε την στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Ήδη από νωρίς το βράδυ της Κυριακής ορίστηκε συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Σε σύνολο 561.273 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 404.403 (72.05%). Η αποχή ανήλθε στο 27.95% (156.870 ψήφους).

πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση