Εντοπίστηκαν μέλισσες που βάζουν αρώματα για να προσελκύσουν το ταίρι τους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 15:00 Εντοπίστηκαν μέλισσες που βάζουν αρώματα για να προσελκύσουν το ταίρι τους

Μια ανθρώπινη μέθοδο έλξης του αντίθετου φύλου ανέπτυξε ένα είδος μελισσών στην αμερικανική ήπειρο.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος αξιοποιεί τις ευχάριστες οσμές της φύσης ως εργαλείο έλξης του αντίθετου φύλου. Οι μυρωδιές των λουλουδιών αποτελούν διαχρονικά το επίκεντρο της δημιουργίας αρωμάτων από την στιγμή που ο άνθρωπος κατάφερε να βρει τρόπο αναπαραγωγής αυτών των οσμών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ρουρ-Μπόχουμ στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες Euglossine, οι οποίες και αποκαλούνται «μέλισσες ορχιδέες», βρήκαν τρόπο να αποθηκεύουν τα αρώματα λουλουδιών, φυτών και άλλων φυσικών υλώνκαι στη συνέχεια να απελευθερώνουν αυτές τις μυρωδιές με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένη επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Πρόκειται για ένα είδος μελισσών που ζει στην αμερικανική ήπειρο με αυξημένους πληθυσμούς στη Κόστα Ρίκα και τη Βραζιλία.

Αυτές οι μέλισσες συλλέγουν πτητικές ενώσεις – τα δομικά στοιχεία των αρωμάτων – από μια σειρά πηγών, όπως λουλούδια, φρούτα, ρητίνη, χυμό και μανιτάρια. Αφού αποθηκεύσουν σε «σακούλες» στα πίσω πόδια τους, απελευθερώνουν το άρωμα σταυρώνοντας επανειλημμένα τα πόδια τους και ψεκάζοντάς το στον αέρα χρησιμοποιώντας δονήσεις από τα φτερά τους.

Στα πειράματα που πραγματοποιήσαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές μέλισσες που φορούσαν άρωμα ζευγάρωναν με πολύ μεγαλύτερο αριθμό θηλυκών και έκαναν πολύ περισσότερους απογόνους από τις αρσενικές μέλισσες που δεν ήταν… αρωματισμένες. «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι τα αρώματα που αποκτώνται τις αρσενικές μέλισσες είναι σεξουαλικά σήματα που διεγείρουν τα θηλυκά για ζευγάρωμα. Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι το αρσενικό άρωμα επηρεάζει την προτίμηση ζευγαρώματος των θηλυκών μελισσών ορχιδέας» αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Current Biology».

Πηγή: Naftemporiki.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση