Ανταρσία στη Ρωσία: Ο οδυνηρός συμβιβασμός του Βλαντίμιρ Πούτιν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 23:18 Ανταρσία στη Ρωσία: Ο οδυνηρός συμβιβασμός του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βγαίνει "τσαλακωμένος" από την επιχείρηση ανταρσίας της Wagner εναντίον του αφού αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμφωνία με τον επίδοξο ανατροπέα του, Εβγκένι Πριγκόζιν. Τα μεγάλα ερωτήματα.

Αν κάτι έμεινε από την ανταρσία της Wagner εναντίον της Ρωσίας (η οποία κράτησε ένα 24ωρο) είναι τα σοβαρά ερωτηματικά για τη σταθερότητα της ρωσικής ομοσπονδίας και για το βαθμό που ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχει τα πράγματα.

Τα γεγονότα, μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου είχαν ως εξής:

  • H Wagner, υπό τον Εβγκένι Πριγκόζιν, μπήκε ανενόχλητη στο Ροστόφ χωρίς να ακουστεί ούτε μία τουφεκιά. Αμέσως ο ηγέτης της μισθοφορικής αυτής οργάνωσης, που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος, δήλωσε ότι αμφισβητεί ευθέως την εξουσία του Πούτιν.
  • Ο πρόεδρος της Ρωσίας σήκωσε το γάντι και με διάγγελμά του στο ρωσικό λαό μίλησε για προδοσία και για προδότες που θα τιμωρηθούν. Οι πάντες έγραφαν ότι η Ρωσία έφτανε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.
  • Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Ρωσίας εντόπισαν σε βαν 47εκ δολάρια (σε ρούβλια) κοντά σε ξενοδοχείο της Αγίας Πετρούπολης με το οποίο έχει στενή σχέση ο Πριγκόζιν. Αργότερα ο ηγέτης της Wagner παραδέχθηκε ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για τη μισθοδοσία της οργάνωσής του.
  • Η Wagner άρχισε να βαδίζει προς τη Μόσχα. Πέρασε από τη Λίπετσκ, όπως βεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιοχής χωρίς να την σταματά κανείς κανονικά και χρησιμοποιώντας μάλιστα την εθνική οδό (!) που συνδέει το Ροστόφ με τη Μόσχα.
  • Η Ρωσία άρχισε να παίρνει τα μέτρα της. Ενίσχυσε την άμυνα της Μόσχας, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέρος της ενώ άλλες πληροφορίες την ήθελαν να μεταφέρει στην πρωτεύουσα πυραύλους S-400.
  • Και ενώ οι πάντες κρατούσαν την ανάσα τους για την επικείμενη αιματοχυσία μεταξύ Ρώσων, πρόβαλλε ως από μηχανής θεός ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Τι πληροφορήθηκαμε; Ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος, με την άδεια του Πούτιν (!) διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν και τον έπεισε να σταματήσει την προέλασή του και να επιστρέψει στις θέσεις του.
  • Την είδηση, που δυσκολευόταν να επιβεβαιώσει κανείς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας! Και αργότερα, με δήλωσή του στο Telegram επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πριγκόζιν!

Τα μεγάλα ερωτήματα

Από τα παραπάνω γεγονότα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, προκύπτουν τα εξής σημαντικά ερωτήματα:

  • Γιατί συμβιβάστηκε ο Πούτιν και δεν έπνιξε εν τη γενέσει της την ανταρσία της Βάγκνερ;
  • Είναι δυνατόν να συνομιλεί ισότιμα ο Ρώσος πρόεδρος (έστω δια αντιπροσώπου) με τον επικεφαλής μισθοφορικής οργάνωσης που τον απειλεί ευθέως;
  • Μήπως δεν ελέγχει το σύνολο του στρατεύματός του ο Ρώσος πρόεδρος, γι' αυτό και εξαναγκάστηκε σε ένα οδυνηρό, αν μην τι άλλο, συμβιβασμό;
  • Τι ακριβώς εξασφάλισε ο Πριγκόζιν και σταμάτησε την προέλασή του;

Τις επόμενες ώρες και μέρες θα γραφτούν πολλά και θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα. Ηδη το BBC κάνει λόγο για ανταλλάγματα που εξασφάλισε η Wagner αναφορικά με την ασφάλεια του προσωπικού της, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για εκτεταμένες αλλαγές στο ρωσικό στράτευμα, ακόμα και "θυσία" του Υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τον οποίο ο Πριγκόζιν έχει από καιρό στοχοποίησει.

Ομως, τα ερωτήματα γιγαντώνονται. Επηρεάζει τόσο πολύ τον Πούτιν η Wagner που τον εξαναγκάζει σε αλλαγές στο στράτευμα; Πόσο ισχυρός είναι σε τελική ανάλυση ο Ρώσος πρόεδρος μετά από 16 μήνες πολέμου με την Ουκρανία;

Η 24η Ιουνίου του 2023 πάντως θα περάσει στην ιστορία ως η μέρα που μία ιδιωτική εταιρία απείλησε την υπόσταση ενός πολύ μεγάλου κράτους ο ηγέτης του οποίου προχώρησε σε έναν πρωτοφανέρωτο συμβιβασμό με επίδοξο πραξικοπηματία.

πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση