Λιώνουν από τον καύσωνα στην Κίνα - Η πατέντα που βρήκαν με το... facekini

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 15:06 Λιώνουν από τον καύσωνα στην Κίνα - Η πατέντα που βρήκαν με το... facekini

Ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε γι’ άλλη μια φορά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου χθες στο Πεκίνο, με την πρωτεύουσα της Κίνας να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα σφοδρότερα κύματα καύσωνα που έχουν καταγραφεί αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

Τέτοιες θερμοκρασίες καταγράφονται στο Πεκίνο επί έντεκα μέρες κάθε καλοκαίρι από το 1951, αλλά ήδη φέτος έχουν καταγραφεί επί πέντε μέρες το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ήδη η μεγαλούπολη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έσπασε στις 23 Ιουνίου το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ μήνα Ιούνιο με το θερμόμετρο να δείχνει 41,8 βαθμούς Κελσίου εκείνη την ημέρα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδας κύματα καύσωνα, που φέτος ήρθαν νωρίτερα και είναι πιο εκτεταμένα και ακραία σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Σφοδρό ήταν το πλήγμα ειδικά στα βόρεια της χώρας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Πεκίνο: Έκτακτα μέτρα για τα κρούσματα θερμοπληξίας

Εννέα μετεωρολογικοί σταθμοί στο Πεκίνο και τη γειτονική επαρχία Χεμπέι κατέγραψαν χθες Πέμπτη την υψηλότερη θερμοκρασία για μήνα Ιούλιο, που έχει σημειωθεί ποτέ με τις Αρχές της πρωτεύουσας να σημαίνουν για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων κόκκινο συναγερμό και να καλούν τους κατοίκους να αποφεύγουν την εργασία σε εξωτερικούς χώρους και να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν κρούσματα θερμοπληξίας.

Το αρμόδιο γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου κάλεσε τα τουριστικά γραφεία να περιορίσουν τις εκδρομές σε ανοικτούς χώρους μετά το θάνατο την περασμένη Κυριακή από θερμοπληξία ενός 48χρονου ξεναγού στο Θερινό Ανάκτορο με τον τεράστιο αυτοκρατορικό κήπο στο βορειοδυτικό τμήμα της κινεζικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η ειδική τηλεφωνική γραμμή ιατρικής βοήθειας του Πεκίνου δέχεται από τον περασμένο μήνα καθημερινά περί τις 30 κλήσεις ημερησίως για περιστατικά που σχετίζονται με θερμοπληξία.

Κίνα: Με… παγοκολώνες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και... facekini, προσπαθούν να προστατευθούν από τον καύσωνα

Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα ασκούν τεράστια πίεση στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών με περιφερειακές Αρχές να καλούν πολίτες και επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο μεταξύ σε ορισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεταξύ άλλων στις επαρχίες Χενάν και Χουνάν της Κίνας, τοποθετήθηκαν μεγάλες παγοκολώνες μέσα στους αίθουσες αναχωρήσεων για να πέσει η θερμοκρασία.

Με τις ακραίες θερμοκρασίες αυξήθηκε στο Πεκίνο και άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις η ζήτηση για προϊόντα ηλιοπροστασίας, όπως τα λεγόμενα “facekini”, μάσκες δηλαδή που καλύπτουν όλο το πρόσωπο και διαθέτουν τρύπουν μόνον για τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

Με την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα είναι ολοένα και συχνότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα. Κινέζοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα τη φετινή χρονιά, λόγω της επίδρασης του φαινομένου Ελ Νίνιο, που επηρεάζει τον καιρό σε ολόκληρη την υφήλιο επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ήδη αυτή την εβδομάδα καταρρίφθηκε μέσα σε 24 ώρες δύο φορές το ρεκόρ θερμότερης ημέρας στην παγκόσμια ιστορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση