Σάλος στη Ζιμπάμπουε: Λευκό μοντέλο θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό Miss Universe - Βίντεο και φωτογραφίες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 17:50 Σάλος στη Ζιμπάμπουε: Λευκό μοντέλο θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό Miss Universe - Βίντεο και φωτογραφίες

Οι μαύρες συνδιαγωνιζόμενές της την αγκάλιασαν μετά τη νίκη της - Πικρόχολα και ρατσιστικά σχόλια στα social media - Η ιστορία της Ζιμπάμπουε, από Ροδεσία και λευκή κυριαρχία στην πλήρη ανεξαρτησία

Σάλο έχει προκαλέσει στη Ζιμπάμπουε η νίκη της Brooke Bruk-Jackson, ενός λευκού μοντέλου, στον εθνικό διαγωνισμό ομορφιάς με αποτέλεσμα αυτή να εκπροσωπήσει την χώρα για Miss Universe 2023.

Η Brooke Bruk-Jackson, είναι μοντέλο 21 ετών, γεννημένη και μεγαλωμένη στην αφρικανική χώρα και κερδίζοντας τον διαγωνισμό είναι το πρώτο μοντέλο από την χώρα που θα συμμετάσχει στον Miss Universe μετά από 22 χρόνια από τον οποίο η Ζιμπάμπουε απείχε.

Σε ένα γεμάτο τοπικούς αστέρες γκαλά που πραγματοποιήθηκε στη Χαράρε, το μοντέλο στέφθηκε νικήτρια του Μις Υφήλιος Ζιμπάμπουε 2023, με τις συναγωνίστριές της συγκεντρώθηκαν γύρω της χειροκροτώντας την, καθώς παραλάμβανε ντροπαλά το λαμπερό στέμμα.

Οι δηλώσεις της νικήτριας:
 

Μιλώντας μετά την νίκη της η Brooke, είπε πως αισθάνεται ευγνώμων και θα προσπαθήσει να κάνει την χώρα της υπερήφανη και να δείξει στον κόσμο τι είναι η Ζιμπάμπουε.

Οι συμπατριώτισσες της Ζιμπάμπουε και οι δύο μαύρες γυναίκες, Amanda Mpofu και Nokutenda Marumbwa στέφθηκαν πρώτες επιλαχούσες και δεύτερες επιλαχούσες αντίστοιχα.

montelo-521 Αμέσως μετά τη στέψη της, το διαδίκτυο της Ζιμπάμπουε και της Νότιας Αφρικής πήρε φωτιά, με πολλούς να λένε ότι η Brooke Bruk-Jackson δεν άξιζε την τιμή, όχι μόνο λόγω της προφανής φυλετικής της κληρονομιάς, αλλά και επειδή οι συναγωνίστριές της έδειχναν πολύ καλύτερες από αυτήν.

Στα social media πολλοί αμφισβήτησαν την απόφαση της κριτικής επιτροπής, λέγοντας ότι, το 2023, ήταν γελοίο να στέφεται η κόρη λευκών εποίκων ως εκπρόσωπος μιας χώρας που έχει προ πολλού αποβάλει τα αποικιοκρατικά δεσμά.

Η Μις Υφήλιος Ζιμπάμπουε, Μπρουκ Μπρουκ-Τζάκσον, εντυπωσίασε φορώντας ένα παραδοσιακό σύνολο της χώρας της.

Εξηγώντας το νόημα πίσω από την ενδυμασία της έλεγε:

F6ygMNPXUAADiwZ

«Αυτή η φορεσιά γιορτάζει την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Το ανακυκλωμένο δέρμα ζέβρας και τα πτερά σκαντζόχοιρου αντιπροσωπεύουν την τέχνη σε μαύρες και λευκές ρίγες, συμβολίζοντας την ενότητα. Το χρώμα του δέρματος δεν πρέπει να μας καθορίζει ή με ποιον συναναστρεφόμαστε. Μαζί, είμαστε μια όμορφη δημιουργία. Τα όστρακα αγριοκάραβας συμβολίζουν τη γονιμότητα και τη γυναικεία φύση, υπενθυμίζοντάς μας ότι όλοι γεννιόμαστε το ίδιο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος. Μπαίνουμε σε αυτόν τον κόσμο μέσα από το ίδιο μονοπάτι».

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media

Η συζήτηση πήρε ακόμη πιο διεθνή διάσταση αφού το δημοφιλές lifestyle κανάλι του Instagram "The Shaderoom" μοιράστηκε την είδηση με πολλούς μαύρους Αμερικανούς να συμμετέχουν, σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι και αυτοί από την απόφαση.

Ένας χρήστης του X δήλωσε: "Ο Μουγκάμπε θα ήταν τόσο εκνευρισμένος!".

Ένας άλλος χρήστης παρατήρησε: "Όχι, αυτή δεν είναι η Μις Ζιμπάμπουε. Αυτό μοιάζει περισσότερο με Μις Ροδεσία!"

Ενώ ένας ακόμη χρήστης είπε: »Η μέρα που οι Αφρικανοί θα σταματήσουν να μην σέβονται τον εαυτό τους είναι η μέρα που θα αρχίσουν να κερδίζουν τον σεβασμό που τους αξίζει... Τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ασέβειας και δόλου, γι' αυτό και μπορούν να θεωρήσουν μόνο μια Ευρωπαία ως σωστή Ζιμπάμπουε για να γίνει Μις Υφήλιος!».

Παρ' όλα τα αρνητικά σχόλια, ωστόσο, η Brooke Bruk-Jackson βρήκε κάποια συμπαράσταση με ορισμένους οπαδούς να υπερασπίζονται την τιμή της μπροστά στη δημόσια δυσαρέσκεια.

Χρήστης του X δήλωσε: «Ω, σε παρακαλώ! Ο αριθμός των βασικών γυναικών που διαμαρτύρονται για την όμορφη νικήτρια της Μις Υφήλιος 2023 της Ζιμπάμπουε, Μπρουκ-Μπρουκ Τζάκσον, είναι τρελός. Γιατί δεν διαγωνίστηκαν οι ίδιες; Η Μπρουκ είναι Ζιμπάμπουε και κέρδισε! Ας την υποστηρίξουμε και ας σταματήσουμε να εκθέτουμε ρατσιστικές τάσεις!».

Η Brooke Bruk-Jackson γεννήθηκε και σπούδασε στη Ζιμπάμπουε πριν μετακομίσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει μόδα. Αργότερα φοίτησε στο Ινστιτούτο Θεραπείας Ομορφιάς στο Κέιπ Τάουν, στο Δυτικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής, όπου ξεκίνησε το μόντελινγκ.

Έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που η Ζιμπάμπουε συμμετείχε στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος. Η τελευταία φορά που συμμετείχε η χώρα ήταν το 2001.

Ζιμπάμπουε ή αλλιώς πρώην Ροδεσία

Η Ζιμπάμπουε είναι χώρα στα νότια της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 390.580 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 16.430.022 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα δυτικά, τη Ζάμπια βορειοδυτικά και τη Μοζαμβίκη ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι η Χαράρε. Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική.

Την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν βρετανική αποικία και ονομαζόταν Νότια Ροδεσία και μετέπειτα απλώς Ροδεσία. Η σημερινή χώρα προήλθε από την κίνηση ανεξαρτησίας της αυτοανακυρηχθείσας Ροδεσίας το 1965, που στη συνέχεια και μέσω ενδιάμεσων άτυπων κρατικών οντοτήτων, αναγνωρίστηκε επισήμως ως Ζιμπάμπουε το 1980.

Στις 11 Νοεμβρίου 1965, παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο λευκός πρωθυπουργός της Ροδεσίας Ίαν Σμιθ υπέγραψε τη Μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της τελευταίας βρετανικής αποικίας στην Αφρική. Με τη συμβολική του αυτή κίνηση ο Σμιθ, πιλότος της βρετανικής αποικίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήθελε να υπενθυμίσει τις υπηρεσίες που προσέφερε η λευκή μειοψηφία, η οποία αριθμούσε μόλις 220.000 αποίκους, στο βρετανικό στέμμα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας.

Ήλπιζε έτσι να μετριάσει τις αντιδράσεις του Λονδίνου, που τον είχε προειδοποιήσει με βαρύτατες κυρώσεις, επιμένοντας στην αρχή της πλειοψηφίας, πράγμα που σήμαινε μεταβίβαση της εξουσίας στα 4.000.000 των μαύρων. Για να ενισχύσει τη θέση του, ο Σμιθ ισχυρίστηκε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ συμβούλευσε τον πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον «να μην πουλήσει τους λευκούς», και προς επίρρωση των ισχυρισμών του έδωσε στη δημοσιότητα ιδιόχειρη επιστολή της βασίλισσας, που ευχόταν αίσιο διακανονισμό της διαμάχης Λονδίνου-Σόλσμπερι. Οι ελιγμοί αυτοί δεν έσωσαν τον Ίαν Σμιθ ούτε από τις βαριές κυρώσεις της Αγγλίας, ούτε από την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, ούτε από τη μοιραία εξέγερση της μαύρης πλειοψηφίας.

Το 1975 η διεθνής θέση της Ροδεσίας επιδεινώθηκε μετά και την ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης, ενώ καταγγελλόταν από τα πιο πολλά μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας για το ρατσιστικό καθεστώς της. Άλλα εσωτερικά προβλήματα (ανταρτοπόλεμος) που αντιμετώπιζε, αλλά και συγκρούσεις με γειτονικά κράτη της, δυσχέραναν τη θέση της. Ο Ίαν Σμιθ προώθησε έναν μετριοπαθή εκδημοκρατισμό του καθεστώτος με ταυτόχρονη διατήρηση των προνομίων της λευκής μειονότητας. Τελικά το 1979 σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, επήλθε συμβιβασμός ανάμεσα στον Σμιθ και τους μαύρους Ροδεσιανούς ηγέτες για τη σύσταση πλειοψηφικής κυβέρνησης με πολυφυλετικό κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο του 1980 κατέληξαν σε συμφωνία που οδήγησε στη δημιουργία νέου καθεστώτος και τη σύσταση του κράτους της Ζιμπάμπουε.

Αυτή τη στιγμή από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, μόλις 30.000 είναι λευκοί.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση