Τρόμος σε κρουαζιερόπλοιο με 1.000 επιβάτες – «Θαύμα που επιζήσαμε όλοι»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 12:22 Τρόμος σε κρουαζιερόπλοιο με 1.000 επιβάτες – «Θαύμα που επιζήσαμε όλοι»

Τα κύματα έφταναν τα 16 μέτρα - ψηλότερα από τρία διώροφα λεωφορεία!

Τον απόλυτο τρόμο έζησαν 1.000 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Saga Spirit of Discovery, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 24 Οκτωβρίου για μία κρουαζιέρα διάρκειας δύο εβδομάδων στα Κανάρια Νησιά. Ο καπετάνιος του πλοίου αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό ασφαλείας το Σάββατο επειδή έπεσε σε σφοδρή καταιγίδα στον Βισκαϊκό κόλπο, με αποτέλεσμα περίπου 100 άνθρωποι να τραυματιστούν, με κάποιους από αυτούς αρκετά σοβαρά.

Οι τραυματισμοί συνέβησαν όταν ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου, με αποτέλεσμα να κάνει ξαφνική στροφή προς τα αριστερά και να ακινητοποιηθεί απότομα. Ενώ τα κύματα μαστίγωναν το κρουαζιερόπλοιο επί 18 ώρες, ορισμένοι επιβάτες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα σε αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση που δεν κατάφερναν να επιβιώσουν, ενώ άλλοι κοιμόντουσαν με τα σωσίβια, μεταδίδει η Daily Mail.

«Ο καπετάνιος ουρλιάζοντας ανακοίνωσε πως το πλοίο έπαιρνε κλίση»

Μια 58χρονη επιβάτιδα διηγήθηκε τις τρομακτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο πλοίο, στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύζυγο και τους γονείς της.

«Ακούγαμε τα πάντα να σπάνε και στη συνέχεια ο καπετάνιος ουρλιάζοντας ανακοίνωσε πως το πλοίο έπαιρνε κλίση. Ο πανικός που είχε στη φωνή του μας έκανε να τρομοκρατηθούμε περισσότερο. Οι γιατροί είχαν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Η μητέρα μου είδε να κάνουν σε κάποιον ανάνηψη, υπήρχαν κατάγματα, άνθρωποι σε φορεία και άλλοι που έκλαιγαν, ανάμεσά τους και μέλη του πληρώματος, και έτρεχαν εδώ κι εκεί για να βοηθήσουν όποιον μπορούσαν. Ήταν τρομακτικό. Άνθρωποι κοιμόντουσαν με σωσίβια κι έγραφαν μηνύματα σε αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση που δεν τα καταφέρναμε να γυρίσουν πίσω. Ευτυχώς είμαστε ζωντανοί», είπε στην εφημερίδα The News.

Τα κύματα ήταν ψηλότερα από τρία διώροφα λεωφορεία

Το πλοίο έμεινε ακίνητο στο έλεος των πανύψηλων κυμάτων για 18 ώρες, με τους επιβάτες να ισχυρίζονται ότι τα κύματα έφταναν τα 16 μέτρα- ψηλότερα από τρία διώροφα λεωφορεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσο ψηλά ήταν τα κύματα όταν μας χτυπούσαν. Άνθρωποι προσπαθούσαν να σηκωθούν από το πάτωμα», δήλωσε ένας 76χρονος επιβάτης.

Μία άλλη αυτόπτης μάρτυρας, η Τζαν Μπένταλ, 75 ετών είπε στο BBC ότι μαζί με τον σύζυγό της «προσπαθούσαν απελπισμένα να κρατηθούν στη ζωή» στη διάρκεια της φουρτούνας. «Ήταν πολύ τρομακτικό, δεν είμαι από τα άτομα που τρομάζουν εύκολα, αλλά ήταν δραματικό».

Τα τραπέζια πετούσαν – Αυτοσχέδιο νοσοκομείο η τραπεζαρία

Η 75χρονη επιβάτιδα είπε ότι το πλήρωμα ήταν «φανταστικό» και έστησε «έναν πρόχειρο ιατρικό χώρο» στην τραπεζαρία για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ οι επιβάτες κλήθηκαν να μείνουν στις καμπίνες τους για το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο. Ένας άλλος επιβάτης δήλωσε στο BBC ότι «τα τραπέζια πετούσαν» και ότι τα κύματα «πετούσαν τους ανθρώπους πάνω κάτω».

Το Spirit of Discovery «παρέμενε ασφαλές ανά πάσα στιγμή»

Η Saga Cruises επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν «πολύ περιορισμένες» ζημιές σε ορισμένα εξαρτήματα στο εσωτερικό του πλοίου, αλλά δήλωσε ότι το πλοίο «παρέμενε ασφαλές ανά πάσα στιγμή».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Το Spirit of Discovery δυστυχώς βρέθηκε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο, καθώς ξεκίνησε την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κρουαζιερόπλοιο παρέμενε ασφαλές ανά πάσα στιγμή, αλλά λόγω της επίδρασης της καταιγίδας κάποιοι επισκέπτες τραυματίστηκαν. Όλοι νοσηλεύτηκαν αμέσως από το ιατρικό προσωπικό του πλοίου. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις καιρικές συνθήκες, θέλουμε να ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη από όλους εκείνους που επλήγησαν και τώρα έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Η οδύσσεια των επιβατών έληξε όταν έδεσε τελικά το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Πόρτσμουθ το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγές: BBC, The Mirror

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση