Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε 4ωρες παύσεις - Ο Νετανιάχου απορρίπτει κατάπαυση πυρός για ανταλλαγή ομήρων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 19:46 Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε 4ωρες παύσεις - Ο Νετανιάχου απορρίπτει κατάπαυση πυρός για ανταλλαγή ομήρων

Οι ΗΠΑ στοχεύουν στο να βλέπουν τουλάχιστον 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα

Ένα περίπλοκο σκηνικό διαμορφώνεται στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ με φόντο τον πόλεμο με την Χαμάς, αφού ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε 4ωρες παύσεις εχθροπραξιών, λίγη ώρα αφότου το γραφείο του Νετανιάχου είχε απορρίψει κατάπαυση πυρός για με ανταλλαγή των ομήρων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως: «Το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Γάζα κάθε μέρα για να επιτρέψει στους άμαχους να φύγουν». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στο να βλέπουν τουλάχιστον 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα.

Δήλωσε πως οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μας είπαν οι Ισραηλινοί σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης, και πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει σήμερα» είπε ο Κίρμπι. «Αντιλαμβανόμαστε πως το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν» συμπλήρωσε.

Ο Κίρμπι υπογράμμισε επίσης πως μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς δεν βρίσκεται στο τραπέζι επειδή θα βοηθούσε τη Χαμάς και θα «νομιμοποιούσε αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα».

«Όχι σε κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων»

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν μόλις χθες 50.000 κάτοικοι της Γάζας. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας να εκκενωθεί προς το νότο» τόνισε από την πλευρά του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε πει «όχι» σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων

Την ίδια ώρα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις αρνούνται να δεχθούν κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την ανταλλαγή των ομήρων.

Όπως μετέδωσε ο βρετανικός Guardian, οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε ευθέως τη συμφωνίας στις πρώτες διαπραγματεύσεις μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ, στις 27 Οκτωβρίου. Όμως, ο Νετανιάχου συνέχισε να κρατά σκληρή γραμμή στις προτάσεις που αφορούσαν σε εκεχειρίες διαφορετικής διάρκειας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση διαφορετικού αριθμού ομήρων.

Ενόχληση από Τζο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ζήτησε από το Ισραήλ μια τριήμερη παύση στη Γάζα, και μια παύση πολύ μεγαλύτερη από αυτή για να βγουν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς, ανέφερε το Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης από δημοσιογράφο αν είναι "απογοητευμένος" με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας πως δεν παίρνει λίγο παραπάνω απ όσο ήλπιζε ο ίδιος.

Η Χαμάς φέρεται ότι πρότεινε απελευθέρωση δεκάδων ξένων αιχμαλώτων

Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν πριν τη χερσαία εισβολή, η συζήτηση αφορούσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων. Η Χαμάς φέρεται ότι πρότεινε την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων που ήταν αιχμάλωτοι. Μετά την επίθεση της Χαμάς, περίπου 240 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη εκφράζει έντονη οργή και ζητά να υπάρξει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για τους ομηρους, ενώ οι οικογένειες όσων κρατούνται στη Γάζα διαδήλωσνα έξω από την κατοικία του Νετανιάχου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Κατάπαυση πυρός με απελευθέρωση παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών

Σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών, η αρχική συμφωνία στο τραπέζι περιελάμβανε την απελευθέρωση παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών μεταξύ των ομήρων, ως αντάλλαγμα για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός. Όμως, η κυβέρνηση Νετανιάχου την απέρριψε ξεκινώντας τη χερσαία εισβολή.

Στη Γάζα, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους εν μέσω των αυξανόμενων επιθέσεων.

Ο στόχος των έμμεσων διαπραγματεύσεων

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, εστιάζουν στο ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μίας έως τριών ημερών, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων.

Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η ώθηση για την παύση των εχθροπραξιών για σύντομο χρονικό διάστημα και την ανταλλαγή του μικρού αριθμού ομήρων ήταν μια δοκιμασία και μια πύλη για περαιτέρω συνομιλίες για τους ομήρους.

Η συμφωνία προβλέπει και είσοδο μεγαλύτερης βοήθειας

Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Έθνη και ένας δυτικός διπλωμάτης δήλωσαν στο Associated Press ότι η συμφωνία που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι θα επέτρεπε επίσης την είσοδομεγαλύτερης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων μικρών ποσοτήτων καυσίμων, στη Γάζα, αφού το Ισραήλ διέκοψε σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες τροφίμων, νερού, βοήθειας και καυσίμων λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Χαμάς. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο AP ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε να συνδεθεί η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός με τον αριθμό των ομήρων προς απελευθέρωση.

Οι IDF κατέλαβαν αρχηγείο της Χαμάς, δίπλα στο νοσοκομείο Al Shifa

Αρχηγείο της Χαμάς, που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Al Shifa, στην καρδιά της πόλης της Γάζας, κατέλαβαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF). Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel δυνάμεις από την 162η Μεραρχία, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων, πραγματοποίησαν επιδρομή και κατέλαβαν αρχηγείο της οργάνωσης.

«Κατά τη διάρκεια σκληρών μαχών, περισσότεροι από 50 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν. Επιπλέον, βρέθηκαν σημαντικά έγγραφα με στρατιωτικές πληροφορίες και καταστράφηκαν αρκετές σήραγγες, εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ακόμη προσθέτει ότι τα τελευταία 24ωρα δυνάμεις της ταξιαρχίας πεζικού Givati καθώς και άρματα μάχης εισήλθαν στη συνοικία που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο προκριμένου να καταστρέψουν τις υποδομές της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους πάνω από 50 μέλη της Χαμάς, δηλώνει ο IDF.

synoikia

Σύμφωνα με τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ, τα στρατεύματα εντόπισαν υλικό πληροφοριών, σήραγγες, εργοστάσια κατασκευής όπλων αλλά και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων. Ο IDF υποστηρίζει ότι η συνοικία στεγάζει «στρατηγικές» τοποθεσίες της Χαμάς,  μεταξύ των οποίων το αρχηγείο της οργάνωσης για την αντικατασκοπεία και την αεράμυνα, γραφεία του πολιτικού γραφείου και ένα αστυνομικό τμήμα.

Μάλιστα προσθέτουν ότι στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκεται το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς, όπως επίσης και άλλες στρατιωτικές θέσεις, εργοστάσια και αποθήκες κατασκευής όπλων, κέντρα διοίκησης, γραφεία διοικητών της Χαμάς και υπόγειες υποδομές. Όπως υπογραμμίζει ο IDF όλα αυτά βρίσκονται στην «καρδιά του άμαχου πληθυσμού».

«Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της κυνικής χρήσης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από την τρομοκρατική οργάνωση ως ανθρώπινη ασπίδα για τη δολοφονική τρομοκρατική της δραστηριότητα», προσθέτει ακόμη ο IDF.

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο IDF

 

IDF_3

IDF_2
IDF_1

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση