Οι επτά λόγοι που πρέπει να κοιμάσαι στη δουλειά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 16:55 Οι επτά λόγοι που πρέπει να κοιμάσαι στη δουλειά (φωτο iStock)

Καθώς οδεύουμε προς το 2024, η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής θα μπορούσε να αλλάξει την κουλτούρα του χώρου εργασίας, οδηγώντας σε πιο υγιείς, ευτυχισμένους και παραγωγικούς υπαλλήλους.

Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον με τους γρήγορους ρυθμούς, η εξάντληση και η εξουθένωση είναι συχνό φαινόμενο, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey τον Νοέμβριο του 2023, η οποία αποκάλυψε την εκτεταμένη κόπωση μεταξύ των εργαζομένων παγκοσμίως.

Μόνο στις ΗΠΑ, η έρευνα διαπίστωσε υψηλά ποσοστά εξάντλησης (39%), γνωστικής εξασθένησης (24%) και επαγγελματικής εξουθένωσης (16%). Δεδομένων αυτών των ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να βρεθούν τρόποι για την καταπολέμηση της εργασιακής κόπωσης και τη διατήρηση της παραγωγικότητας. Μια αποτελεσματική λύση που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση είναι ο σύντομος ύπνος ή αλλιώς power nap.

Ακολουθούν επτά επιτακτικοί λόγοι, υποστηριζόμενοι από έρευνες, για τους οποίους η καθιέρωση του power nap στην εργασία το 2024 θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής:

1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις γνωστικές ικανότητες, οδηγώντας σε καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

2. Ενισχύει την επεξεργασία και την αποθήκευση πληροφοριών: Ο σύντομος ύπνος βοηθά στην εδραίωση των αναμνήσεων και στην επεξεργασία των νέων πληροφοριών, διευκολύνοντας τη μάθηση και τη διατήρηση της γνώσης.

3. Εξυψώνει την εγρήγορση: Σύμφωνα με έρευνα της NASA, οι σύντομοι ύπνοι μπορούν να αυξήσουν την εγρήγορση κατά 34% και το χρόνο αντίδρασης κατά 16%, μειώνοντας τη συχνότητα των λαθών και των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας.

4. Αυξάνει την παραγωγικότητα: Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι ένας ύπνος διάρκειας 30 λεπτών ή λιγότερο μπορεί να αποκαταστήσει την εγρήγορση και να ενισχύσει την απόδοση, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

5. Αυξάνει τη διάθεση: Ο σύντομος ύπνος έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας, κάνοντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο ανανεωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα καθήκοντά τους με θετική στάση.

6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Ο τακτικός ύπνος χει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, γεγονός που υποδεικνύει τα οφέλη του για την καρδιαγγειακή υγεία.

7. Ενισχύει τη μνήμη: Το Ινστιτούτο Salk διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η μνήμη αυτών που κοιμούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα παραμένουν υψηλότερες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με αυτούς που δεν κοιμούνται, των οποίων οι γνωστικές λειτουργίες τείνουν να μειώνονται καθώς προχωρά η ημέρα.

Αναγνωρίζοντας αυτά τα οφέλη, εταιρείες όπως η Nike, η Pizza Hut και η Thrive Global διευκολύνουν ήδη τον μεσημεριανό ύπνο στη δουλειά, παρέχοντας ειδικές κάψουλες ύπνου.
Αυτή η προσέγγιση αντανακλά την αυξανόμενη κατανόηση του ρόλου του στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας και της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Πηγή:  Ινστιτούτο Υγείας McKinsey

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση