Ένταση στη Μέση Ανατολή: «Θα απαντήσουμε σκληρά» λέει το Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο στη Δαμασκό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 22:44 Ένταση στη Μέση Ανατολή: «Θα απαντήσουμε σκληρά» λέει το Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο στη Δαμασκό

Ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, σε αεροπορική επιδρομή στο κτίριο του προξενείου της χώρας στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση.

Ο διοικητής της ιρανικής δύναμης Quds Force, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, σκοτώθηκε στο περιστατικό τη Δευτέρα, μετέδωσε το Fars News, το οποίο διαχειρίζεται το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Πλάνα από το ιρανικό προξενείο στη Συρία μετέδωσαν ΜΜΕ

Κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω από το ισοπεδωμένο κτίριο στην πρωτεύουσα της Συρίας. Πλάνα από τα επακόλουθα της έκρηξης, που δημοσίευσε το ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Press TV, έδειχναν εκτεταμένες ζημιές, φωτιά και καπνό στο σημείο.

Συρία: «Πολεμικά αεροσκάφη F-35» έκαναν την επίθεση στη Δαμασκό, σύμφωνα με τον Ιρανό πρεσβευτή

Μιλώντας on camera σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό, ο Ιρανός πρεσβευτής, Χοσεΐν Ακμπάρι, ισχυρίστηκε ότι το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στην ιρανική πρεσβεία, «αποτέλεσε στόχο έξι πυραύλων από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη F-35».

«Στην επίθεση σκοτώθηκαν πέντε έως επτά άνθρωποι. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην πρεσβεία εκείνη τη στιγμή και είδα ο ίδιος την καταστροφή», δήλωσε ο Ακμπάρι. Πρόσθεσε ότι το προσωπικό της ιρανικής πρεσβείας και στρατιωτικοί σύμβουλοι ήταν μεταξύ των νεκρών.

Το Ιράν θα «ανταποδώσει, όταν το θελήσουμε», την επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού, λέει ο πρεσβευτής

Ο Χοσεΐν Ακμπάρι, πρεσβευτής του Ιράν στη Συρία, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «θα ανταποδώσει όταν το θελήσουμε» και μίλησε για «ακραία βία», αναφερόμενος στην επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Κάνοντας ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακμπάρι έγραψε: «Με ακραία βιαιότητα, σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς συμβάσεις, στόχευσαν τον τόπο κατοικίας μου και το προξενικό τμήμα της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Θα ανταποδώσουμε όταν το θελήσουμε».

Το Ισραήλ κατηγορούν Συρία και Ιράν

Για την επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό κατηγόρησαν το Ισραήλ και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Συρίας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, έκανε λόγο για «παραβίαση όλων των διεθνών υποχρεώσεων και συμβάσεων» και απαίτησε «σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊζάλ Μεκντάντ, χαρακτήρισε τη φερόμενη επίθεση «σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ιδίως της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις».

Ο Ζαχέντι, ο διοικητής που σκοτώθηκε, ήταν προηγουμένως διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του IRGC, διοικητής της αεροπορίας του IRGC και αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεων του IRGC.

Πρώτη αντίδραση ΗΠΑ στις αναφορές για επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν επιβεβαίωση ούτε για τον στόχο ούτε για τον υπεύθυνο» κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

«Πριν συγκεντρώσουμε πληροφορίες για το τι ακριβώς ήταν, δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα γι' αυτό», πρόσθεσε ο Μίλερ. «Φυσικά, ανησυχούμε πάντα για οτιδήποτε θα ήταν κλιμακούμενο ή θα προκαλούσε αύξηση των συγκρούσεων στην περιοχή», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση