Κι όμως κυρία μου κι οι άνδρες κλαίνε. 8 λόγοι που οι άνδρες πρέπει να μάθουν να δακρύζουν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 13:48 Κι όμως κυρία μου κι οι άνδρες κλαίνε. 8 λόγοι που οι άνδρες πρέπει να μάθουν να δακρύζουν

Καταρρίπτεται ο μύθος του άνδρα που δεν κλαίει και μάλιστα αποδεικνύεται πως με το κλάμα ένας άνδρας μπορεί να είναι καλύτερος σύντροφος, καλύτερος πατέρας και αποτελεσματικότερος ιδιοκτήτης σκύλου

Μπορεί η κοινωνία να επιμένει πως το κλάμα στον άνδρα είναι "αδυναμία" ή ακόμη και οι ίδιοι οι άνδρες να αποφεύγουν να αφήσουν τα δάκρυα να κυλήσουν στο μάγουλό τους σε κοινή θέα, όμως φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι λάθος. Για την ακρίβεια ένας άνδρας που δακρύζει - με μέτρο - νιώθει πιο ανακουφισμένος, μπορεί να έχει μεγαλύτερο σουξέ στο γυναικείο φύλο, ενώ μπορεί να γίνει και  καλύτερος εκπαιδευτής για το σκύλο του.

Τα δάκρυα μπορούν να ανακουφίσουν από το στρες

Αν και πολλοί επιστήμονες διαπιστώνουν επιφυλάξεις, τονίζοντας πως ο καθαρτικός ρόλος των δακρύων σε έναν άνθρωπο συναρτάται και από το χαρακτήρα του, εντούτοις, άνδρες και γυναίκες έχουν το μηχανισμό του κλάματος για να αποβάλουν το έντονο στρες και την πίεση. Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, ερωτώμενοι απαντούν συντριπτικά πως μετά το κλάμα, αισθάνονται ανακουφισμένοι και πιο χαλαροί σε σχέση με την αιτία που τους οδήγησε να ξεσπάσουν σε κλάματα.

Το κλάμα είναι ικανό να αποτρέψει κάποιον από το να βρίσει ή να εκνευρισθεί

Ως συνέπεια του προηγούμενου, η διαδικασία του κλάματος αποβάλει την ένταση και πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει ένα ξέσπασμα θυμού με απρόβλεπτες συνέπειες. Μπορεί το βρίσιμο, αλλά και η έκρηξη οργής να συμβάλουν επίσης στην εκτόνωση ενός δυσβάσταχτου συναισθήματος, δεν αποκλείεται όμως να έχουν ιδιαίτερα δυσάρεστα επακόλουθα, ειδικά αν αυτό το ξέσπασμα συμβεί στο χώρο εργασίας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια που βρίσκεται κανείς πίσω από το τιμόνι. Οκ, δεν είπε κανείς κάθε φορά που κάποιος παραβιάζει ΣΤΟP να ξεσπάμε σε λυγμούς, όμως πολλές φορές το κλάμα είναι προτιμότερο από το πράσινο τέρας του θυμού, υπό την επήρεια του οποίου δεν ελέγχουμε όσα λέμε ή κάνουμε.

Aίσθηση είχε προκαλέσει το βίντεο της Vogue India τον περασμένο Οκτώβρη, που έδειχνε τις συνέπειες της καταπίεσης των ανδρών, ώστε να μην κλαίνε. Δείτε το:

Τα δάκρυα δείχνουν μια πιο μαλακή πλευρά του

Σε αντίθεση με τη στερεοτυπική άποψη της κοινωνίας που θέλει τους άνδρες να είναι δυνατοί και να μην έχουν δικαίωμα να δείξουν αδυναμία, ένα δάκρυ μπορεί να έχει θετική ανταπόκριση. Ένας άνδρας μπορεί να δείχνει δύναμη και ευαισθησία παράλληλα και το γεγονός πως κλαίει να τον βοηθά να συνδεθεί με τους ανθρώπους στον περίγυρό του, επειδή ακριβώς αυτή του η πράξη δείχνει πως νοιάζεται. Όταν κανείς κλαίει, τότε δείχνει πως νοιάζεται ειλικρινά για μι κατάσταση και παράλληλα δείχνει στοργή για τα άτομα που αγαπά.

Οι γυναίκες 'λατρεύουν' έναν άντρα που κλαίει

Επιστήμονες από το Ισραήλ υποστηρίζουν πως η θέα μιας γυναίκας που κλαίει είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγική, σε ό, τι αφορά το σεξ απίλ για του άνδρες. Ερευνητές του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann υποστηρίζουν ότι τα δάκρυα των γυναικών περιέχουν ένα χημικό παράγοντα ο οποίος, αν και δεν διαθέτει ιδιαίτερη και έντονη οσμή, όταν ο άνδρας πλησιάσει κοντά σε μια γυναίκα που έχει δακρύσει θα έρθει σε επαφή μαζί του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός ο χημικός παράγοντας μειώνει προσωρινά τα επίπεδα τεστοστερόνης του άνδρα και έτσι μπορεί μια γυναίκα που κλαίει μπροστά σε έναν άνδρα να γίνεται μεν πιο συμπαθής, αλλά ταυτόχρονα γίνεται και λιγότερο ελκυστική.

 

 Σε αντίθεση όμως με αυτή την εικόνα στο μυαλό του άνδρα, το αντίστροφο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για μια σχέση ή ακόμη και για μια ευτυχή κατάληξη μιας βραδιάς για δύο. Βλέπετε, οι γυναίκες παραπονιούνται συνεχώς πως το ανδρικό φύλο παραείναι αναίσθητο και δεν συγκινείται με τίποτα. Στη θέα λοιπόν ενός άνδρα να κλαίει, παρά το στερεότυπο του ισχυρού φύλου, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται γοητευμένες από αυτή την ευαίσθητη πλευρά του. Απλά, μην το παρακάνετε! Όλα τα πράγματα θέλουν το μέτρο τους και στο τέλος της ημέρας, οι γυναίκες θέλουν έναν ώμο πάνω στον οποίο θα κλάψουν εκείνες...

Ο 'ανεπίδεκτος' σκύλος σας θα ηρεμήσει και θα σας ακούσει

Φαίνεται πως τα κλάματα, εν προκειμένω ακόμη και αν είναι υποκριτικά, μπορούν να τιθασεύσουν και τον πιο ανυπάκουο σκύλο. Έρευνα του Πανεπιστημίου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου, έδιεξε πως όταν τα σκυλιά αντιληφθούν πως ένας άνθρωπος στενοχωριέται, τον πλησιάζουν με ενδιαφέρον και διάθεση συμπόνοιας. Μάλιστα, γίνονται υπάκουα και πειθήνια για να τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα.

 

  Οι ειδικοί δοκίμασαν τις αντιδράσεις των σκύλων στη συμπεριφορά αγνώστων και του ιδιοκτήτη τους, οι οποίοι άλλες φορές μιλούσαν, άλλες έκλαιγαν κι άλλες σιγοτραγουδούσαν. Οι περισσότεροι σκύλοι πλησίασαν τους αγνώστους μόνο όταν έκλαιγαν. Τα περισσότερα προσπάθησαν να τους παρηγορήσουν τρίβοντας τις μουσούδες τους πάνω τους. Λίγα αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο σε όσους σιγοτραγουδούσαν, ενώ κανένα σε όσους απλά μιλούσαν. Μάλιστα, η αντίδρασή τους ήταν η ίδια, είτε έβλεπαν τον ιδιοκτήτη τους να κλαίει, είτε κάποιον άγνωστο.

Αναδεικνύουν στα παιδιά πως είναι εντάξει για κάποιον να κλαίει

 

 

 

Ένα παιδί κοιτά τον πατέρα του με μεγάλο θαυμασμό και ειδικά τα αγόρια μπορούν να αντικατοπτριστούν στο πρόσωπό του. Οι άνδρες αναλαμβάνουν βέβαια το ρόλο του ισχυρού στη ζωή ενός παιδιού, ο οποίος αναλαμβάνει να προσφέρει ό, τι καλύτερο μπορεί και να μην δείξει λεπτό αδυναμία και πως δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση. Όμως, αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάποιες φορές το να κλαίει ένας πατέρας μπροστά στο παιδί του, το βοηθά να συνειδητοποιήσει πως το κλάμα δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά και ότι ο πατέρας του είναι πέρα και πάνω από όλα άνθρωπος.

Μπορούν να προέρχονται από συναισθήματα ευτυχίας

Είναι καιρός οι άνδρες να συνειδητοποιήσουν πως το δάκρυ δεν είναι μόνο ένδειξη στενοχώριας και αδυναμίας. Οι άνθρωποι δακρύζουν συχνά και από χαρά. Η γέννηση ενός παιδιού ή η αποφοίτηση είναι γεγονότα στη ζωή ενός άνδρα που μπορεί να τον πλημμυρίσουν με συναισθήματα, τα οποία και ενδέχεται να εκδηλωθούν με δάκρυα. Το κλάμα απελευθερώνει ορμόνες και τοξίνες από το σώμα και έτσι βοηθά να απαλύνει την  ένταση συναισθημάτων. Άλλωστε, αν και οι περισσότεροι το συνδέουν με πόνο ή πληγή, πολλές φορές ένας άνδρας που κλαίει προβάλει απλά ειλικρίνεια και γαλήνη. 

Οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο, γιατί μπορούν

Παρά ταύτα, πρέπει να παρατηρήσουμε πως οι γυναίκες έχουν το κλάμα στο τσεπάκι και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στη διαφορετική ψυχοσύνθεση των δύο φύλων. Αφήνοντας στην άκρη έρευνες που υπονοούν πως μια γυναίκα μπορεί να κλάψει ακόμη και "κατά παραγγελία", προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της και προωθώντας κάποιο σκοπό, οι επιστήμονες εξηγούν πως οι γυναίκες κλαίνε πέντε φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες και το κλάμα τους διαρκεί κατά 50% περισσότερο από το κλάμα των ανδρών.

Στο γυναικείο σώμα παράγεται αυξημένη ποσότητα προλακτίνης, ορμόνη που, εκτός των άλλων, ελέγχει τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών στους αδένες που παράγουν τα δάκρυα. Οι δακρυϊκοί αδένες των γυναικών περιέχουν περισσότερους υποδοχείς, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στα μηνύματα του εγκεφάλου που προκαλούν δάκρυα.

...και ένα εντυπωσιακό στοιχείο

Ένας άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, χύνει κατά μέσο όρο 70 λίτρα δάκρυα σε όλη του τη ζωή. Με το ένα δάκρυ να υπολογίζεται περίπου στα 12mgr, φαίνεται πως ο άνθρωπος ρίχνει 4.200.000 δάκρυα στο διάστημα της ζωής του.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση