Καθηγητής του Χάρβαρντ βρήκε συντρίμμια από διαστρικό μετεωρίτη: Μπορεί να αποδεικνύει ύπαρξη εξωγήινης ζωής (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 13:30 Καθηγητής του Χάρβαρντ βρήκε συντρίμμια από διαστρικό μετεωρίτη: Μπορεί να αποδεικνύει ύπαρξη εξωγήινης ζωής (ΒΙΝΤΕΟ)

Η περιέργεια του Loeb τον οδήγησε να διερευνήσει ένα αντικείμενο, το IM1, το οποίο πιστεύεται ότι έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε μια συναρπαστική εξέλιξη, ο διάσημος αστρονόμος του Χάρβαρντ, Avi Loeb ισχυρίζεται ότι βρήκε θραύσματα ενός διαστρικού μετεωρίτη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την εμμονή του Loeb με τα διαστρικά αντικείμενα που προκλήθηκε από την εμφάνιση του 'Oumuamua, του πρώτου επιβεβαιωμένου διαστρικού αντικειμένου που πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα το 2017. Η περιέργεια του Loeb τον οδήγησε να διερευνήσει ένα παρόμοιο αντικείμενο, το IM1, το οποίο πιστεύεται ότι έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αρχικά, υπήρχαν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για να διαπιστωθεί αν το IM1 ήταν πράγματι διαστρικής προέλευσης. Ωστόσο, διαβαθμισμένα δεδομένα από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησαν από ένα δίκτυο ανίχνευσης πυρηνικών εκτοξεύσεων, έδειξαν ότι το IM1 ταξίδευε με ταχύτητα που ξεπερνούσε την ηλιακή ταχύτητα διαφυγής. Πεπεισμένος από αυτές τις πληροφορίες, ο Loeb εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για να ξεκινήσει μια αποστολή για την αναζήτηση των διαστρικών θραυσμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μετά το ταξίδι, ο Loeb ισχυρίζεται ότι ανέκτησε μικρά σφαιρικά αντικείμενα, γνωστά ως σφαιρίδια, από την προβλεπόμενη πορεία του IM1. Αρχικά, το μαγνητικό έλκηθρο που χρησιμοποιήθηκε για την εκσκαφή του πυθμένα του ωκεανού απέδωσε ηφαιστειακή τέφρα, αλλά η ομάδα κατάφερε να απομονώσει τα σφαιρίδια χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο με πλέγμα κάτω του χιλιοστού.

Ενώ η ανάλυση του υλικού που βρέθηκε βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ο Loeb μοιράζεται τα ευρήματά του στο ιστολόγιό του στο Medium. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύνθεση των σφαιριδίων από την περιοχή της πρόσκρουσης διαφέρει από εκείνες που βρέθηκαν σε άλλες περιοχές. Το δείγμα αποτελείται από 84% σίδηρο, 8% πυρίτιο, 4% μαγνήσιο και 2% τιτάνιο. Αυτή η σύνθεση υποδηλώνει ότι το υλικό μπορεί να μοιάζει με αυτό ενός αστεροειδούς τύπου S, που αποτελείται κυρίως από πυριτικά άλατα σιδήρου και μαγνησίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταλλικοί αστεροειδείς περιέχουν συνήθως σημαντική ποσότητα νικελίου, το οποίο δεν ανιχνεύθηκε στα δείγματα. Επιπλέον, η ραδιομετρική χρονολόγηση υποδηλώνει ότι τα θραύσματα θα μπορούσαν να είναι παλαιότερα από το ίδιο το ηλιακό σύστημα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι επί του παρόντος δεν έχουμε ένα πλαίσιο αναφοράς για τα διαστρικά αντικείμενα και η σύνθεσή τους μπορεί να διαφέρει από εκείνη των γνωστών αστεροειδών εντός του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι αστεροειδείς τύπου C, S ή Μ.

Καθώς η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους, ορισμένοι προειδοποιούν να μην προτρέχουν σε φανταστικά συμπεράσματα. Ο Loeb έχει στο παρελθόν εικάσει ότι το 'Oumuamua είναι εξωγήινη τεχνολογία και έχει γράψει ένα βιβλίο για το θέμα. Ωστόσο, με πραγματικά δείγματα προς ανάλυση, δεσμεύεται να υποβάλει μια εργασία για αξιολόγηση και δημοσίευση από ομοτίμους τις επόμενες εβδομάδες. Η επιστημονική κοινότητα περιμένει με ανυπομονησία την αξιολόγηση και την ανταπόκριση σε αυτά τα ευρήματα. Η ανακάλυψη υλικού εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ακόμη και αν έχει υποστεί τήξη και βύθιση σε θαλασσινό νερό για αρκετά χρόνια, θα μπορούσε να έχει τεράστια επιστημονική σημασία.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση