Ανακαλύφθηκε η παλαιότερη μαύρη τρύπα: Δημιουργήθηκε 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 15:47 Ανακαλύφθηκε η παλαιότερη μαύρη τρύπα: Δημιουργήθηκε 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα, ένα κοσμικό «θηρίο» που σχηματίστηκε μόλις 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, επιβεβαιώνει τις θεωρίες ότι υπήρχαν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στην αρχή της γέννησης του σύμπαντος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA και το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra συνεργάστηκαν τον περασμένο χρόνο για να κάνουν τις παρατηρήσεις.

Με δεδομένο ότι το σύμπαν είναι ηλικίας 13,7 δισεκατομμυρίων ετών, αυτό σημαίνει ότι η ηλικία της μαύρης τρύπας είναι 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό που είναι ακόμη πιο εκπληκτικό για τους επιστήμονες είναι το μέγεθος αυτής της μαύρης τρύπας. Είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τη μαύρη τρύπα που υπάρχει στον δικό μας Γαλαξία.

Παράλληλα εκτιμάται ότι ζυγίζει από 10% έως 100% της μάζας όλων των άστρων στον γαλαξία της, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας τη μελέτης, Άκος Μπόγκνταν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Επιπλέον σημείωσε ότι αυτό το μέγεθος δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα μικροσκοπικά μεγέθη που έχουν οι μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας και σε άλλους κοντινούς Γαλαξίες ( φτάνουν το 0,1% σε μέγεθος).

Πώς φαίνεται από το τηλεσκόπιο ο σχηματισμός μίας μεγάλης μαύρης τρύπας μετά από κατάρρευση ενός τεράστιου σύννεφου αερίων. «Είναι εκπληκτικό πώς αυτό το πράγμα στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη στη θέση του στον γαλαξία του τόσο νωρίς στο σύμπαν», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε από κολοσσιαία σύννεφα αερίου που κατέρρευσαν σε έναν γαλαξία δίπλα σε έναν γαλαξία με αστέρια. Οι δύο γαλαξίες ενώθηκαν και η μαύρη τρύπα υπερίσχυσε.

Το γεγονός ότι το παρατηρητήριο Chandra την εντόπισε μέσω ακτίνων Χ επιβεβαιώνει «χωρίς αμφιβολία ότι πρόκειται για μαύρη τρύπα», σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Υale University, Priyamvada Natarajan. Με τις ακτίνες Χ «αιχμαλωτίζετε πραγματικά το αέριο που έλκεται βαρυτικά στη μαύρη τρύπα, επιταχύνεται και αρχίζει να λάμπει στις ακτίνες Χ», είπε η ερευνήτρια, που πήρε μέρος στην μελέτη.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτή η μαύρη τρύπα θεωρείται κβάζαρ καθώς αναπτύσσεται ενεργά και το αέριο είναι εκτυφλωτικά φωτεινό.

Το τηλεσκόπιο Webb μόνο μπορεί να εντόπισε μια ακόμη μαύρη τρύπα που είναι 29 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί με ακτίνες Χ προκειμένου να επαληθευτεί η χρονολόγηση της. Η Natarajan αναμένει ότι θα βρεθούν περισσότερες μαύρες τρύπες, που ξεκίνησαν από την αρχή του σύμπαντος.

«Περιμένουμε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν και νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη ρωγμή», είπε η ερευνήτρια. Τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια – Webb και Chandra – χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται βαρυτικός φακός για να μεγεθύνουν την περιοχή του διαστήματος όπου βρίσκεται αυτός ο γαλαξίας, ο UHZ1, και η μαύρη τρύπα του. Τα τηλεσκόπια χρησιμοποίησαν το φως από ένα πολύ πιο κοντινό σμήνος γαλαξιών, μέτρησης 3,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, για να μεγεθύνουν τον γαλαξία UHZ1 και τη μαύρη τρύπα του πολύ πιο μακριά στο βάθος.

«Είναι ένα αρκετά αχνό αντικείμενο και χάρη στην τύχη, η φύση το έχει μεγεθύνει για εμάς», ανέφερε η Natarajan. Το Webb που εκτοξεύτηκε το 2021 σε ένα σημείο 1 εκατομμύριο μίλια (1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αστρονομικό παρατηρητήριο που στάλθηκε ποτέ στο διάστημα. Βλέπει το σύμπαν στο υπέρυθρο. Το Chandra έχει «όραση» με ακτίνες Χ και τέθηκε σε τροχιά σε τροχιά το 1999.

«Βρίσκω απολύτως εκπληκτικό το γεγονός ότι το Chandra μπορεί να κάνει τέτοιες εκπληκτικές ανακαλύψεις 24 χρόνια μετά την εκτόξευση του», είπε ο Άκος Μπόγκνταν.

Πηγή: FOXreport.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση