Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Τιμητικό βραβείο στον Γουές Αντερσον

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 15:17 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Τιμητικό βραβείο στον Γουές Αντερσον

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης θα λάβει το βραβείο «Cartier Glory to the Filmmaker» για την προσφορά του στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Ο Γουές Αντερσον θα τιμηθεί στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας με το βραβείο «Cartier Glory to the Filmmaker», το οποίο λαμβάνει «μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει μια ιδιαίτερη ματιά στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία». 

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 1 Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema, λίγο πριν την προβολή της νέας του ταινίας «The Wonderful Story of Henry Sugar» με πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντεβ Πατέλ, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Ρίτσαρντ Αγιοάντε. Το φιλμ, διάρκειας μόλις 40 λεπτών, θα κάνει πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού τμήματος. 

Πρόκειται για παραγωγή της πλατφόρμας του Netflix, μια κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ρόαλντ Νταλ, «Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ», που αποτελείται από μικρές ιστορίες. Το σενάριο ακολουθεί έναν εύπορο άνδρα ο οποίος μαθαίνει για ένα γκουρού που μπορεί να δει χωρίς να χρησιμοποιήσει τα μάτια του. Ετσι σχεδιάζει να μάθει αυτή την επιδεξιότητα με στόχο να εξαπατήσει στον τζόγο.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση: «Ο Γουές Αντερσον είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες των οποίων το μοναδικό και αλάνθαστο στιλ μπορεί να αναγνωρισθεί μόνο με την προβολή ενός κάδρου. Το κινηματογραφικό του σύμπαν παραπέμπει σε μια παιδική και ιδεαλιστική αισθητική που κυριαρχείται από παστέλ χρώματα και προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να ετοιμαστούν αυστηρά συμμετρικές σεκάνς με πρωταγωνιστές ονειροπόλους χαρακτήρες και ταυτόχρονα αθεράπευτα ρομαντικοί και χαρούμενοι. 

Από τα αξέχαστα και εύστοχα σάουντρακ (που συχνά είναι εμπνευσμένα από τη δεκαετία του 1960), μέχρι τα υπερβολικά κοστούμια που αντικατοπτρίζουν τον ψυχικό κόσμο των χαρακτήρων, καθεμία λεπτομέρεια και η σύνθεστη του κάθε πλάνου είναι επιμελώς και αριστοτεχνικά σχεδιασμένη. Οι κόσμοι που δημιουργοί ο σκηνοθέτης είναι αληθοφανείς αλλά και μυθοπλαστικοί που υποστηρίζονται από σουρεαλιστικό χιούμορ και μια ανησυχία για τις αντιξοότητες των ανισόρροπων οικογενειών, των πατεράδων που είναι απόντες και των απαθών μητέρων. Εκκεντρικό και άκρως ιδιωματικό σινεμά που είναι πάντα διασκεδαστικό και απολαυστικό».

Η φιλμογραφία του Αντερσον περιλαμβάνει ταινίες όπως οι: «Οικογένεια Τενενμπάουμ», «Grand Budapest Hotel», «The French Dispatch», «Rushmore», «Moonrise Kingdom», «Asteroid City», «The Life Aquatic With Steve Zissou» κ.α. 

Με πληροφορίες από το La Biennale di Venezia, το Variety

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση