Dribblebot: Το ρομπότ που μπορεί να ντριμπλάρει σε οποιοδήποτε γήπεδο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 12:11 Dribblebot: Το ρομπότ που μπορεί να ντριμπλάρει σε οποιοδήποτε γήπεδο

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT φαίνεται πως δημιούργησαν το πιο «ποδοσφαιρικό» ρομπότ που έχουμε δει.

Γίνονται πραγματάκια στο MIT. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT σχεδίασαν ένα ρομπότ που μπορεί να ντριμπλάρει με μια μπάλα ποδοσφαίρου σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Το όνομά του είναι Dribblebot κι αν και δεν έχει τις ικανότητες του Λιονέλ Μέσι, φαίνεται πως διαθέτει αρκετή νοημοσύνη, αλλά και δύναμη, προκειμένου να παίξει ποδόσφαιρο σε λάσπη, χώμα, χαλίκι, άμμο ή χιόνι.

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα που στηρίζεται στο κεφάλι του, η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της μπάλας ποδοσφαίρου. Στο σύστημά του είναι ενσωματωμένο επίσης ένα χειριστήριο ανάκαμψης που του επιτρέπει να σηκώνεται ξανά μετά από πτώση και να μεταβαίνει εκ νέου σε λειτουργία εντοπισμού μπάλας.

Παράλληλα, διαθέτει αισθητήρες ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει πότε διασχίζει χιόνι ή χαλίκι. «Αν κοιτάξετε γύρω σας σήμερα, τα περισσότερα ρομπότ είναι τροχήλατα. Φανταστείτε όμως ότι υπάρχει ένα σενάριο φυσικής καταστροφής, πλημμύρας ή σεισμού, και θέλουμε τα ρομπότ να βοηθούν τους ανθρώπους στη διαδικασία αναζήτησης και διάσωσης. Χρειαζόμαστε τα μηχανήματα να διασχίζουν εδάφη που δεν είναι επίπεδα και τα ρομπότ με ρόδες δεν μπορούν να διασχίσουν αυτά τα σημεία», ανέφερε ο Pulkit Agrawal, καθηγητής του MIT και διευθυντής του Εργαστηρίου.

«Το όλο νόημα της μελέτης και κατασκευής των ρομπότ με πόδια είναι να πηγαίνουμε σε εδάφη εκτός της εμβέλειας των σημερινών ρομποτικών συστημάτων», συμπλήρωσε. Μπορεί λοιπόν το Dribblebot για την ώρα να κλωτσάει μια μπάλα και να ντριμπλάρει, αλλά ο σκοπός της δημιουργίας του δεν είναι μόνο «ποδοσφαιρικός».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση