Εκλογές: Όλες οι πληροφορίες για τις ημερομηνίες κλειδιά στο δρόμο προς τις δύο κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 10:08 Εκλογές: Όλες οι πληροφορίες για τις ημερομηνίες κλειδιά στο δρόμο προς τις δύο κάλπες

Οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, 2 και 9 του μήνα έχουν πια κυκλωθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο ημερολόγιο από τον Πρωθυπουργό, με την 9η να είναι πλέον η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Το "άρωμα" τους ήταν έντονο από το βράδυ της Πέμπτης που παρακολουθήσαμε το πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου και την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου, ενώ η πολιτική κόντρα που ακολούθησε τη δικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά έδειξε και το κλίμα πόλωσης που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Αν τελικά οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 9 Απριλίου τότε στις 3 Μαρτίου θα συνεδριάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών: 

Θα γίνει σε μια τελευταία πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή με τη μορφή διαγγέλματος προς τους πολίτες από το Μέγαρο Μαξίμου;

Το βέβαιο είναι πως πρώτη θα ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για την ημερομηνία των εκλογών, όπως είθισται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών. Πιθανότατα, σύμφωνα με τη Βραδυνή, στις 19 Απριλίου θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ στις 21 Απριλίου αναμένεται να διαλυθεί και η νέα Βουλή και να προκηρυχθούν νέες εκλογές, με πιθανότερες ημερομηνίες την 14η και την 21η Μαΐου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, ο οποίος μπορεί να κρατήσει την εντολή και να διερευνήσει ενδεχόμενες συνεργασίες το αργότερο επί τρεις ημέρες. Μπορεί όμως να επιστρέψει την εντολή ως άκαρπη ακόμη και την επομένη. 

Αμέσως μετά θα κληθεί ο δεύτερος αρχηγός σε κοινοβουλευτική δύναμη.

Με την πάροδο το πολύ τριών ημερών, εφόσον και η δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποβεί άκαρπη, θα λάβει την ίδια εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος σε έδρες. Το ίδιο τριήμερο ισχύει και γι’ αυτόν και εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα που δύναται να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανάμεσα στις δυο κάλπες θα οριστεί, ως ο αρχαιότερος, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση