«Λαμία στο Κέντρο»: Γιατί δεν κατεβαίνει ο συνδυασμός στις εκλογές του Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 15:38 «Λαμία στο Κέντρο»: Γιατί δεν κατεβαίνει ο συνδυασμός στις εκλογές του Οκτωβρίου

Ο Δημοτικός Συνδυασμός Δήμου Λαμιέων, «Λαμία στο Κέντρο» με δελτίο τύπου εξηγεί τους λόγους που δε δύναται να συμμετάσχει ως έχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Αγαπητοί συνδημότες,

Κλείνοντας έναν αυτοδιοικητικό κύκλο στις 31 Δεκεμβρίου 2023 υπενθυμίζουμε πως ο συνδυασμός «Λαμία στο Κέντρο» προέκυψε, μετά από πολλές επαφές και συζητήσεις, από την σύμπραξη δύο αυτοδιοικητικών παρατάξεων, της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας» η οποία ήδη συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2010 με ένα δημοτικό σύμβουλο και της κίνησης «Πόλις» καθώς και από ανεξάρτητους συμπολίτες μας- εξέχουσες προσωπικότητες της Λαμίας.

Με πίστη στις αρχές της απλής αναλογικής με την οποία επιλεγήκαμε και μετά από αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων αποδεχτήκαμε θέση ευθύνης στη Δημοτική Αρχή και με καθαρό αυτοδιοικητικό σκεπτικό προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε θετικά με συνεργασία και διαβούλευση στη χρηστή διοίκηση που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη του Δήμου Λαμιέων

Θεωρούμε πως κατά την διάρκεια της θητείας μας διατηρήσαμε ως συνδυασμός, μέσα και έξω από τις αίθουσες του Δημοτικού Συμβουλίου, το διακριτό μας ρόλο και υπηρετήσαμε με παρρησία -στη πράξη- όσα πρεσβεύαμε, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εφαρμογή πολλών προεκλογικών μας δεσμεύσεων αλλά και στη σύνθεση και τη δημιουργία νέων προτάσεων.

Σε όλη αυτήν την πορεία δηλώσαμε και διατηρήσαμε έως τέλους την πολιτική μας αυτοτέλεια. Η κάθε ψήφος μας ήταν κατά συνείδηση και προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης, βασιζόμενη στις αρχές και στις αξίες μας, όπως αυτές μας συνέδεσαν και μας οδήγησαν στην ενασχόλησή μας με τα κοινά του Δήμου Λαμιέων.

Ο κάθε δημότης μπορεί να ανατρέξει στον Αναλυτικό Απολογισμό της θητείας 2019-2023 όμως αξίζει να αναφερθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις δράσεις και τα πεπραγμένα αυτής της περιόδου:

·        Συμμετείχαμε ενεργά και με επιτυχία στην αντιμετώπιση της τεράστιας υγειονομικής κρίσης, που έπληξε και την περιοχή μας, αλλά και στην άντληση και εκτέλεση προγραμμάτων προαγωγής υγείας.

·        Εργαστήκαμε για την αναβάθμιση, ενδυνάμωση και θεσμική θωράκιση των κοινωνικών δομών που υποστηρίζουν τον ευάλωτο πολίτη και πετύχαμε ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

·        Εφαρμόσαμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αδέσποτων και την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, που αποτελούσαν εδώ και χρόνια πληγή για τη Λαμία

·        Δουλέψαμε για την αναβάθμιση και θεσμική θωράκιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και την μεταστέγασή του σε εμβληματικό κτίριο στο κέντρο της πόλης

·        Ασχοληθήκαμε με το φλέγον θέμα των Ρομά που απασχολεί την πόλη επί δεκαετίες και προωθήσαμε συγκεκριμένο υλοποιήσιμο Σχέδιο Ένταξής τους

·        Πιστέψαμε, στηρίξαμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια αναβάθμισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας αφού, από κοινού με το συνδυασμό του Δημάρχου, καταφέραμε με οριακή πλειοψηφία να δημιουργηθεί ο Φορέας ΠΕΛ και να προχωρήσει το έργο αξιοποίησης-ανάπλασης των 47,8 εκατομμυρίων ευρώ κόντρα στην αδιανόητη και οξύτατη άρνηση και αντιπαράθεση που υπήρξε μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως, ο νέος καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος που θα ισχύει στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου 2023 θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις για την κατάρτιση των αυτοδιοικητικών σχημάτων τα οποία θα χαράξουν τη νέα πορεία του Δήμου Λαμιέων για την επόμενη πενταετία και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια για συνδυασμούς όπως τον δικό μας που προέρχεται από την κοινωνία των ενεργών πολιτών.

Η υποχρεωτική συμπλήρωση ψηφοδελτίου στο 60% των 46 δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου μας, το όριο 3% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο και η πριμοδότηση του πρώτου συνδυασμού με τα 3/5 των εδρών ανεξαρτήτως του ποσοστού που έλαβε στον πρώτο γύρο  οδηγούν σε απαξίωση της ελεύθερης βούλησης και νόθευση της έκφρασης των πολιτών στην κάλπη.

Κάτω από αυτές τις αντιδημοκρατικές συνθήκες, ο συνδυασμός «Λαμία στο Κέντρο» αδυνατεί να συμμετέχει  ως έχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Ευχαριστούμε όλους τους συνοδοιπόρους μας σε αυτή την πρωτόγνωρη αυτοδιοικητική εμπειρία για τη Λαμία και την Ελλάδα και υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να τους εκπροσωπούμε και να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες και τις αξίες τους μέχρι το τέλος του 2023 που διαρκεί η θητεία μας.

Παράλληλα είναι αυτονόητο για εμάς πως θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β΄ Βαθμού μετά από συλλογικές αποφάσεις ή κατά συνείδηση, με προγραμματικές συγκλίσεις, μέσα από τα σχήματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών τον προσεχή Οκτώβριο.

Άλλωστε:

 

 «Πολίτης δ' ἁπλῶς οὐδενί τῶν ἂλλων ὁρίζεται μᾶλλον ἢ τῷ μετέχειν κρίσεως και ἀρχῆς» (Αριστοτέλης-Πολιτικά 1275a24)

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση