Οι αριθμοί και οι πρωτοτυπίες των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 12:04 Οι αριθμοί και οι πρωτοτυπίες των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Ανοίγει την Τρίτη η ηλεκτρονική πύλη στην οποία οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα καταθέτουν τους συνδυασμούς που θα συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στην οποία οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα αναρτούν τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων τους και εκείνοι θα επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, χωρίς να απαιτούνται πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα έγγραφα, τα οποία σχημάτιζαν βουνά φακέλων στα Πρωτοδικεία. Η ηλεκτρονική πύλη κατάθεσης των ψηφοδελτίων λειτούργησε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2023 με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι σύμβουλοι

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα, αναμένεται να λάβουν μέρος τουλάχιστον 800 συνδυασμοί για τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τους 1.000, με τη διαφορά ότι τότε ίσχυε η απλή αναλογική και εξαιτίας του εκλογικού συστήματος κατατέθηκαν περισσότεροι συνδυασμοί – στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, είχαν κατατεθεί 19 συνδυασμοί.

Τώρα οι συνδυασμοί θα είναι λιγότεροι, αλλά όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία θα περιλαμβάνουν περισσότερους υποψήφιους, και έτσι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τον τελικό αριθμό τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, που θα κατατεθούν επίσημα στα Πρωτοδικεία οι συνδυασμοί.

Μια τάξη μεγέθους για τον αριθμό τους δίνει ο αριθμός των εκλεγμένων: οι δημοτικοί σύμβουλοι συνολικά είναι 10.000 και οι περιφερειακοί σύμβουλοι 703. Στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται προφανώς περισσότερα άτομα, καθώς εκλέγονται και διαμερισματικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι – άρα οι παραπάνω αριθμοί είναι τουλάχιστον επί τρία.

Οι πρωτοτυπίες των εκλογών

Οι φετινές εκλογές έχουν κάποιες πρωτοτυπίες σε σχέση με τις προηγούμενες.

- Για να κερδίσει ένας συνδυασμός θα πρέπει να πετύχει ποσοστό 43%, από 42% που ήταν το 2019.
- Οι συνδυασμοί θα ανακηρυχθούν έναν μήνα πριν από τις εκλογές και όχι κάποιες ημέρες νωρίτερα, όπως γινόταν συνήθως.
- Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι καταργείται το χαρτομάνι που απαιτούνταν για να νομιμοποιηθούν οι συνδυασμοί.
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση