Έπεσε η αυλαία της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 10:25 Έπεσε η αυλαία της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου (ΦΩΤΟ)

Έπεσε η αυλαία της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, που διοργάνωσε ο όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

Όλη την εβδομάδα (23 – 29 Σεπτεμβρίου), έξω από την αίθουσα  του Πολιτιστικού Κέντρου υπήρχε η έκθεση του περιοδικού μας «Φθιωτικός Λόγος»  που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1991 (τόμοι 1-34) και η έκθεση  βιβλίων των Μελών του Ομίλου μας, ενώ προβάλλονταν το ψηφιακό αρχείο των μελών του Ομίλου με τα βιογραφικά και τα εξώφυλλα των βιβλίων τους, που επιμελήθηκε η πρώην πρόεδρος του Ομίλου Βασιλική Νικοπούλου.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η ανάδειξη του πλούσιου συγγραφικού έργου των Φθιωτών και η προώθηση του βιβλίου ως αξία, ιδιαίτερα στις νέες γενιές και στα παιδιά.

Το βιβλίο μορφώνει τον άνθρωπο, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του, και είναι πάντα ένας καλός φίλος. Το μέλλον του πολιτισμού ισοδυναμεί με το μέλλον του βιβλίου.

Οι εκδηλώσεις της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Διάπυρος Δρόμος Διαφυγής» του νέου Μέλους του Ομίλου μας, Αγγέλας Αναγνωστοπούλου – Καραγκούνη.

Η ποιήτρια γεννήθηκε  στο Κωσταλέξη Φθιώτιδας και κατοικεί στο Λιανοκλάδι Λαμίας.  Αποφοίτησε από το Μουστάκειο  Γενικό Λύκειο Λαμίας και κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα σε σχολές  δημοσιογραφίας, μάνατζμεντ και λογιστών – γραμματέων. Συνεργάζεται με τοπικές εφημερίδες, όπου αρθρογραφεί και  δημοσιεύει ποιήματά της. Με την ποίηση και τη στιχουργική ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία.

Η πρώτη ποιητική συλλογή «Διάπυρος δρόμος Διαφυγής» της Αγγέλας Αναγνωστοπούλου – Καραγκούνη διαβάζεται ευχάριστα, χωρίς να μειώνεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη, διότι υπάρχει ποικιλία θεμάτων που αναφέρεται. Θα χαρακτήριζα την ποίησή της ανθρωποκεντρική, λυρική και κοινωνική.

Καλύπτει τη σύγχρονη ζωή με αναφορές στον ανθρωπισμό, τα λάθη, την αποξένωση και την αλλοτρίωση των ανθρώπων, τη μοναχικότητα, τον έρωτα και τη γυναίκα.

Αντλεί θέματα από τη φύση, άλλοτε με αλληγορική και άλλοτε με κυριολεκτική σημασία.

Επισημαίνει η ποιήτρια την καπήλευση των ιδεών και τη ματαίωση των ονείρων.  Πιστεύει πως κυριαρχεί η αποθέωση του ασήμαντου εις βάρος του σημαντικού και η αξιοπρέπεια παραμένει ζητούμενο.

Τέλος μας προτρέπει να ταΐσουμε με αξίες τα χλωμά περιστέρια του μέλλοντος, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι ως άνθρωποι και ως κοινωνία.»

Για την ποιητική της συλλογή μίλησαν :

α) Η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας Πάβια Αργυρίου και τόνισε τα εξής : «[…]Η ποιήτρια με αυτή τη συλλογή της, έχει βρει ένα τρόπο μα καταθέτει την ψυχή της μέσα στην τέχνη της, και έχει καταφέρει να δείξει πώς νιώθουμε όλοι.

Ποίηση μεστή, κατανοητή, ώριμη, ευχάριστη, αληθινή, γεμάτη με λυρισμό κι αισιοδοξία, με ρεαλισμό και προβληματισμό, για όλα τα άλυτα της ζωής μας προβλήματα. Συναντάμε την ψυχή της σε κάθε στίχο που χτίζει. Δε φοβάται να αναμετρηθεί με την οδύνη και την οργή της.

Προβληματίζεται η Αγγέλα Αναγνωστοπούλου και για τον χρόνο που περνά κι αφήνει στο διάβα του το αποτύπωμά του. Θρηνεί τον έρωτα που αιμορραγεί στις ράγες ενός συρμού, ενώ υμνεί τον έρωτα που ανθίζει στους κήπους της Εδέμ. Πόσες αλήθειες στοιβαγμένες μέσα σε λίγες λέξεις! Ρέει ο λόγος της, ρέει σαν το νερό. Αποτύπωσε στο ¨φτωχό κόσμο¨ όλα τα δύσκολα συναισθήματα που όλοι βιώσαμε.

Μόνο ο δρόμος της αγάπης έχει φως! Της αληθινής αγάπης, όχι αυτής που τρομάζει με τις πρώτες ρυτίδες και σμικραίνει και λερώνει. Συναντάμε την αλήθεια της σε κάθε στίχο που … ζωγραφίζει. Ναι ! ζωγραφίζει η Αγγέλα με την πηγαία ποιητική της έκφραση, βουτώντας τα πινέλα της σε χρώματα και όλες της οι αισθήσεις είναι σε εγρήγορση όταν γράφει.»

β) Η φιλόλογος Ευαγγελία Δημοπούλου και ανέφερε τα εξής «[…]Τα ποιήματα της αντανακλούν μια βαθιά εσωστρέφεια, που ενίοτε μετατρέπεται από έναν εσωτερικό μονόλογο, σε έναν διάλογο, δείχνοντας την αγωνία της για τα «πράγματα». Με περίσσια κοινωνική ευαισθησία έχει την τάση να εμφανίζει την αλήθεια των πραγμάτων γυμνή. Να φέρνει στο φως θέματα σκληρά που για δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία «έχουν μπει κάτω από το χαλί» τεχνηέντως.

Η ποιητική αυτή συλλογή αναβλύζει την ομορφιά και παρ’ όλο που η ποιήτρια αντιλαμβάνεται τη σκληρή πραγματικότητα με την πένα της κάνει μια γενναία απόδραση σε ένα κόσμο υπερρεαλιστικό με αγάπη, γαλήνη και άνοιξη. Οι στίχοι είναι  εξόχως απαλοί και μέσα από μια όμορφη απλότητα αντικατοπτρίζουν μεγάλες αλήθειες!

Η συγκίνηση κορυφώνεται και συναντάται με το ήθος της  ποιήτριας που ταξιδεύει και αποδρά σε ένα κόσμο ονειρικό και όμορφο, χωρίς να κρατά κακίες στην ψυχή της. Αυτό έχει ως απότοκο να δημιουργείται στον αναγνώστη μια μελαγχολική διάθεση, συμβαδίζει δηλαδή με το σήμερα και το τώρα αλλά και το μέλλον. Και όπως λέει και ο Τζον Νάισπιτ-Αμερικάνος συγγραφέας- «ο πιο αξιόπιστος τρόπος, για να προβλέψεις το μέλλον είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν».  Η ποιήτρια έτσι, καταφέρνει με μια σπάνια ικανότητα να πιάσει τον σφυγμό και να συνθέσει την εικόνα μας, την εικόνα του μέλλοντος. Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο ρόλος του ποιητή και εν γένει του κάθε καλλιτέχνη; »

Ποιήματά της απήγγειλε. ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Γιώργος Σταυρόπουλος.

«Δεν έχουν ορίζοντα τα όνειρα.

Όπως δεν έχει παράδεισο η εξουσία.

Δεν έχει πατρίδα ο αγέρας.

Είναι παράδεισος και κόλαση από μόνος του.»

Η 6η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου ήταν ένα σημαντικό πνευματικό γεγονός για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα και έχει γίνει πλέον θεσμός.

Το Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες και όλους τους συμπολίτες μας που μας επισκέφθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Κώστας  Τσιαλαφούτας
Εκπαιδευτικός - Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση