Συμβολή στην ιστορική μνήμη και τη λογοτεχνική κληρονομιά ο νέος Φθιωτικός Λόγος (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 13:07 Συμβολή στην ιστορική μνήμη και τη λογοτεχνική κληρονομιά ο νέος Φθιωτικός Λόγος (ΦΩΤΟ)

Τον 35ο τόμο του περιοδικού του ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ με αφιέρωμα : «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (1922 – 2022) : Εκατό Χρόνια Μνήμης», παρουσίασε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

Ο νέος Φθιωτικός Λόγος συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τα κείμενα των Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Η Λίλη Τσώνη άνοιξε και συντόνισε την εκδήλωση. Ξεκίνησε την εκδήλωση με την αναφορά της σε κείμενο που έγραψε για τον πίνακα του του Αλέκου Κοντόπουλου, που έγινε η εικόνα του εξωφύλλου του 35ου τόμου του Φθιωτικού Λόγου, και στην προσφυγιά, όπως τη βλέπει η Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου, παιδί η ίδια προφύγων και επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας. Συνέχισε με μικρές αναφορές στους Μικρασιάτες γείτονες της πόλης της Λαμίας, τους κατοίκους της Νέας Μαγνησίας, και τους κατοίκους του Ν. Μοναστηρίου στη Βόρεια άκρη της Φθιώτιδας, σε ιστορική μελέτη για τις εγκαταστάσεις προσφύγων στη Φθιώτιδας, στο πρώτο Σχολείο για τα προσφυγόπουλα στη Φθιώτιδα, και στην Υπηρεσία Ανεύρεσης Προσώπων μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Και δεν παρέλειψε να κάνει μικρές αναφορές σε κάποια από τα έργα μελών του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, ανάμεσα στα οποία ήταν η μετάφραση του αγαπημένου Νίκου Δαβανέλλου "Οι φασκιές", του Ιάπωνα Μισίμα Γιούκιο, ενώ μας θύμισε το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη, τότε που δούλευε στα κάτεργα της Ανατολής... Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά της στο μέλος του Ομίλου, τον λογοτέχνη γιατρό πνευμονολόγο Κώστα Καρκάνη, δηλαδή τον γνωστό Κώστα Αινιάν στο χώρο του Κινηματογράφου, που κερδίζει βραβεία σε φεστιβάλ Κινηματογράφου σε ολόκληρο τον κόσμο ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και οπερατέρ (Παρίσι, Καλκούτα, Οντάριο, Χάγη, με πιο πρόσφατο εκείνο στη Βομβάη). Τέλος, μοιράστηκε μαζί μας κάτι που θυμόταν από χρόνια... Ο μοναδικός για χρόνια ανθοπώλης της Λαμίας, ο Αλέκος, ο Αλέκος Παπαευθυμίου, ο ανθοπώλης της μαμάς της, όπως είπε, εργαζόταν στο ορφανοτροφείο Αρρένων και παρακολουθούσε από ψηλά τους μικρασιάτες πρόσφυγες που έβγαιναν από τα βαγόνια του τραίνου, στον σταθμό της πόλης. Μια προσφυγοπούλα του τράβηξε την προσοχή, αμέσως μόλις κατέβηκε από το βαγόνι, τόσο πολύ, που κατέβηκε από τον κήπο του ορφανοτροφείου, τη βρήκε, έμαθε το όνομα της, και αργότερα έκανε μαζί της οικογένεια...

Ο πρώτος ομιλητής, Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος του Ομίλου, ανέπτυξε το θέμα «Δομή και περιεχόμενο του Φθιωτικού Λόγου» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Το περιοδικό του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων  «Φθιωτικός Λόγος» εκδίδεται ανελλιπώς από το 1991 και αποτελεί ένα συλλογικό πνευματικό δημιούργημα των μελών του και ανδεικνύει το συγγραφικό έργο των Φθιωτών και όχι μόνο, καθώς και γεγονότα, πρόσωπα, τόπους, ήθη και έθιμα μέσα και από τη λογοτεχνική ματιά των κειμένων.

Με τα αφιερώματα σε πνευματικούς ανθρώπους και τα ενδιαφέροντα κείμενα Φθιωτών συγγραφέων, κάθε τόμος αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο γνώσης και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για μελετητές και ερευνητές.

Φροντίσαμε να έχει μια θέση στις σχολικές βιβλιοθήκες της Φθιώτιδας και σε αρκετές Δημόσιες και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

Τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ιδιαίτερα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για πολλούς καλλιτέχνες, λογοτέχνες και συγγραφείς.

Ο νέος Φθιωτικός Λόγος που κοσμεί το εξώφυλλό του ο πίνακας «Κουτσομπολιό» του Λαμιώτη ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου, εμπνευσμένος από τα γεγονότα της Μικράς Ασίας, με κεντρικό αφιέρωμα «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (1922 -2022) : Εκατό Χρόνια Μνήμης», αριθμεί 280 σελίδες και συμβάλλει στην προώθηση της ιστορικής, λογοτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κυρίες και κύριοι, ο Φθιωτικός Λόγος συμβάλλει σημαντικά στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας, του τοπικού πολιτισμού και την ανάδειξη πνευματικών προσώπων της Φθιώτιδας, διότι το συγγραφικό τους έργο θα αποτελεί πλούσια και αξιόπιστη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο δεύτερος ομιλητής, Χρόνης Βάρσος, φιλόλογος – ιστορικός ερευνητής ανέπτυξε το θέμα «Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 – 1922 : Από τον θρίαμβο στην καταστροφή» και αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 και τα παράλληλα πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα της περιόδου σε συνάρτηση με τις στρατιωτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Μ. Ασίας. Η παρουσίαση περιέλαβε τα κυριότερα γεγονότα για την περίοδο από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη (2/15 Μαΐου 1919) έως την κατάρρευση του μετώπου, την καταστροφή της και την αποχώρηση και τον τελευταίων μονάδων από τη μικρασιατική γη (3/16 Σεπτεμβρίου 1922).

Αρχικά δόθηκε έμφαση στις μείζονες επιχειρήσεις της περιόδου 1919-1920 και την προέλαση του ελληνικού στρατού από τη Ζώνη της Σμύρνης έως τη γραμμή Προύσας- Ουσάκ με την ταυτόχρονη απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης έως τη γραμμή της Τσατάλτζας.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις καθοριστικές εκλογές της 1/14 Νοεμβρίου 1920, την ήττα του Βενιζέλου και την επαναφορά του βασιλιά Κωνσταντίνου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν  οι συνέπειες των εκλογών στηναλλαγή της στάσης των συμμάχων και ο ρόλος της Σοβιετικής Ρωσσίαςστο μικρασιατικό ζήτημα με τη στήριξη που παρείχε στο κεμαλικό κίνημα. Ακολούθησε η περιγραφή των επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού το καλοκαίρι του 1921 έως τη γραμμή ΕσκίΣεχήρ – Κιουτάχεια – ΑφιόνΚαραχισάρ και η προέλαση μέχρι την Άγκυρα.Η παρουσίαση συνεχίστηκε με τα γεγονότα του 1922, την κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο, την καταστροφή της Σμύρνης και την εξόντωση και εκδίωξη – προσφυγοποίηση του μικρασιατικού ελληνισμού από τις πανάρχαιες εστίες του.

Η εισήγηση έκλεισε με την αναφορά στην ανταλλαγή των πληθυσμών και τη συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923), αλλά και τον τραγικό αριθμητικό απολογισμό που συνιστά τη γενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολής την περίοδο 1914-1922 από τους Νεότουρκους και τον κεμαλικό εθνικισμό και το χρέος των συγχρόνων Ελλήνων για τη διατήρηση της ιστορικής και συλλογικής μνήμης.

Η εκπαιδευτικός Γιώτα Γάκη και ο ερασιτέχνης ηθοποιός – μέλος της Θεατρικής Ομάδας «La Famiglia», Κώστας Καραμέτος ανέγνωσαν κείμενα και απήγγειλαν ποιήματα του βιβλίου σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγχαρητήρια επιστολή στον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών για την έκδοση του Φθιωτικού Λόγου έστειλε  ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ηλίας σανίδας, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Εκπρόσωπος Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, π. Ανδρέας Κόλλιας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Αθανάσιος Ντούζγος, ο πρώην Βουλευτής Νίκος Τσώνης, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη και ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Χρίστος Ταξίδης.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση