Έκλεψε ο γκραν μάστερ του σκακιού φορώντας δονητή; Η παρτίδα, οι «συμπτώσεις» και μια μήνυση 100.000.000$

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 16:07 Έκλεψε ο γκραν μάστερ του σκακιού φορώντας δονητή; Η παρτίδα, οι «συμπτώσεις» και μια μήνυση 100.000.000$

Ο Χανς Νίμαν αντεπιτίθεται, μετά τους υπαινιγμούς του παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν

Ο Αμερικανός γκραν μάστερ του σκακιού Χανς Νίμαν έκανε μήνυση τον αντίπαλό του Μάγκνους Κάρλσεν ζητώντας 100 εκατομμύρια δολάρια, επειδή ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής τον κατηγόρησε για απάτη.

Σε ένα σκάνδαλο χωρίς τέλος που έχει ταρακουνήσει τον σκακιστικό κόσμο, ο Νίμαν μηνύει επίσης την ιστοσελίδα Chess.com, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση που σημείωνε ότι ο Νίμαν πιθανώς είχε κλέψει σε περισσότερες από 100 online παρτίδες.

Ο Νίμαν λέει ότι οι εναγόμενοι συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη φήμη του και τα προς το ζην. Στο παρελθόν βέβαια, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι είχε κλέψει, όντας ανήλικος, 12 έως 16 ετών, σε παιχνίδια μέσω διαδικτύου που δεν γίνονταν στο πλαίσιο επίσημων αγώνων.

lightbox placeholder

Οι δικηγόροι της Chess.com λένε ότι οι ισχυρισμοί του Νίμαν δεν έχουν «καμία βάση».

Στην κατάθεσή του, ο 19χρονος Νίμαν κατηγορεί τον Κάρλσεν ότι εξαπέλυσε εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον του σε συνεργασία με την online σκακιστική εταιρεία του , Play Magnus, και την Chess.com, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την Play Magnus.

Ζητά τα 100 εκατομμύρια «για να ανακάμψει από τις καταστροφικές ζημιές που οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν (...) και την παράνομη σύμπραξη για να τον βάλουν στη μαύρη λίστα από το επάγγελμα στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του» όπως αναφέρεται στην αγωγή.

Ο Νίμαν μηνύει επίσης τον γκραν μάστερ Hikaru Nakamura που επίσης τον κατηγόρησε για απάτη, κατά τη διάρκεια streaming βίντεο στο Chess.com. Ο Nakamura αντέδρασεότι δεν έχει κανένα σχόλιο.

Το ματς, η νίκη και οι υποψίες του δονητή

Ο Κάρλσεν, που θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, έχασε από τον Νίμαν σε μια αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, που είχε μερικές «ενδιαφέρουσες» συμπτώσεις.

Μετά τη νίκη του, ο Νίμαν ισχυρίστηκε ότι “από κάποιο γελοίο θαύμα” είχε μαντέψει ποιο θα ήταν το ασυνήθιστο άνοιγμα του παγκόσμιου πρωταθλητή, και «είχε προετοιμαστεί» γι’ αυτό. «Πρέπει να είναι ντροπιαστικό για τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χάνει από εμένα», είπε. «Νιώθω άσχημα για εκείνον». 

Ο Κάρλσεν αποχώρησε από το Sinquefield Cup μετά την παράξενη ήττα από τον Nίμαν. Μια μέρα μετά, ανάρτησε ένα υπαινικτικό tweet με ένα βίντεο του Ζοζέ Μουρίνιο να λέει: «Αν μιλήσω, θα βρω μεγάλο μπελά.

Ο Νίμαν κατηγορήθηκε από πολλούς ότι χρησιμοποίησε, μάλλον, έναν δονητή - σεξουαλικό παιχνίδι για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι του Κάρλσεν, βάζοντας κάποιον συνεργό του (τον προπονητή του Maxim Dlugy;) να δονεί από μακριά τη συσκευή ώστε να τον καθοδηγεί στο παιχνίδι του.

O Νίμαν επιμένει πως ο Κάρλσεν απλά αδυνατεί να διαχειριστεί ψυχολογικά την ήττα του και θέλει να καταστρέψει τη φήμη του νέου παίκτη για να εξασφαλίσει ότι ο Νίμαν δεν θα τον νικήσει ξανά.

Παρά τις εύλογες υποψίες, ούτε ο Κάρλσεν «ούτε το Chess.com προσκόμισαν συγκεκριμένες αποδείξεις για τις κατηγορίες τους,» όπως σχολιάζει το BBC. 

Σε μια έρευνα 72 σελίδων που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο, το Chess.com κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Niemann πιθανότατα έκλεψε σε περισσότερες από 100 online παρτίδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αγώνων που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο.

Η ανάλυσή της συνέκρινε τις κινήσεις του με αυτές που πρότειναν οι υπολογιστές - οι οποίοι είναι καλύτεροι από τους ανθρώπινους παίκτες - και εξέτασε την πιθανότητα των αποτελεσμάτων του, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Μετά τις κατηγορίες, ο Νίμαν αποκλείστηκε από τον διαδικτυακό τόπο του Chess.com και από τα τουρνουά που διοργανώνει το Chess.com.

Στη μήνυση του ο Νίμαν υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή έγινε υπό την πίεση του Κάρλσεν, του οποίου η εταιρεία Play Magnus είναι σε στάδιο εξαγοράς έναντι 83 εκατομμυρίων δολαρίων από την Chess.com.

«Ο Carlsen, έχοντας εδραιώσει τη θέση του ως βασιλιάς του σκακιού, πιστεύει ότι στο σκάκι, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να τη βγάλει καθαρή», αναφέρεται στην αγωγή.

Η υπόθεση παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και η συνέχεια θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, στα δικαστήρια.

Πηγή: lifo.gr

 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση