Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στην Περιφέρεια για τη δακοκτονία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 12:12 Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στην Περιφέρεια για τη δακοκτονία

Το φετινό σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τους ψεκασμούς για τη δακοκτονία, έφερε αγρότες και ελαιοπαραγωγούς της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και των Α.Σ. Πελασγίας και Στυλίδας-Εχιναίων στο γραφείο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραγιάννη.

Σκοπός τη επίσκεψής τους, εκτός της κατάθεσης διαμαρτυρίας συνολικά για το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας να διεκδικήσουν να γίνει άμεσα:

1. Εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας

2. Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.

3. Κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με ιδία μέσα μετά από προτροπή της περιφέρειας.

4. Να ενημερωθούν για το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρσι και πρόπερσι από το χαράτσι του 2%, ποιο το κόστος της δακοκτονίας και ποια τα αποτελέσματά της.

5. Κατάργηση του χαρατσιού του 2% υπέρ δακοκτονίας.

6. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους έγκαιρα και έγκυρα.

7. Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού από την Περιφέρεια για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα γεννά η πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή διοίκηση Στερεάς Ελλάδας εκτελώντας τις επιλογές της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ αλλά και τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΚΑΠ, που οδήγησαν και φέτος τους ελαιοπαραγωγούς όχι μόνο της Στερεάς Ελλάδας αλλά και όλης της επικράτειας σε απόγνωση.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι ο πρώτος ψεκασμός έγινε τον Αύγουστο, ενώ όλοι έχουν παραδεχτεί ότι έπρεπε να είχε γίνει έως τις 5 Ιουνίου.

Οι ελαιοπαραγωγοί προειδοποίησαν ότι η περιφέρεια γίνεται άμεσα συνένοχος της κυβέρνησης Συριζα – Ανελ όταν αποδέχεται να εκτελέσει αυτές τις πολιτικές γνωρίζοντας το τελικό τους αποτέλεσμα και τους κάλεσε να αρνηθούν, εάν θέλουν πραγματικά να σταθούν αρωγοί στις διεκδικήσεις των αγροτών, να εκτελέσουν ξανά τον αναποτελεσματικό βάση του προϋπολογισμού  αλλά και του τρόπου εκτέλεσης του το πρόγραμμα της δακοκτονίας και να διεκδικήσει μαζί με τους αγρότες τα αναγκαία κονδύλια και την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιείται από εδώ και μπρός με αποκλειστική ευθύνη του κράτους το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση