Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό στη Βοστώνη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 11:37 Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό στη Βοστώνη

Η προπτυχιακή ομάδα iGEM Thessaly 2019 ανέπτυξε μία πρωτότυπη μέθοδο για την ανίχνευση της φυματίωσης και διακρίθηκε ανάμεσα σε 375 συμμετέχουσες ομάδες!

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συγχαίρει την προπτυχιακή ομάδα iGEM Thessaly 2019 για την επιτυχή συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό iGEM στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από φοιτητές των Τμημάτων Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, ανέπτυξε μία πρωτότυπη μέθοδο για την ανίχνευση της φυματίωσης, βασισμένη σε μεθόδους Συνθετικής Βιολογίας. Η εργασία τους ODYSSEE διακρίθηκε ανάμεσα σε 375 συμμετέχουσες ομάδες με: Καλύτερο διαγνωστικό ερευνητικό έργο (Best diagnostics project), Χρυσό μετάλλιο (Gold medal) και Ειδική μνεία για την τήρηση των κανόνων βιο- ασφαλείας (Special awarded for biosafety and biosecurity policies) καθώς και με δύο επιπλέον υποψηφιότητες για την καλύτερη επιχειρηματικότητα (Best supporting entrepreneurship) και την καλύτερη ενσωμάτωση κοινωνικών αναγκών και ανθρωπίνων διεργασιών (Best Integrated Human Practices).

Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί δίκαια αναγνώριση τόσο της προσωπικής εργασίας και υπευθυνότητας των μελών της ομάδας, όσο και του έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ελπίζουμε η βράβευση αυτή ν’ αποτελέσει την πρώτη πολλών επιτυχιών για καθένα από τα μέλη της ομάδας και των υποστηρικτών τους, καθώς και έναυσμα για την συνέχιση και ίδρυση παρόμοιων διεπιστημονικών ομάδων.

Το ερευνητικό έργο με τίτλο «ODYSSEE: a modular platform for field diagnosis of Tuberculosis»

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE: a modular platform for field diagnosis of Tuberculosis», στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο. Το ερευνητικό έργο της ομάδας αφορούσε στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.

Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό, η ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το ODYSSEE διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project) και κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο της (Best Integrated Human Practices). Τέλος, η ομάδα έλαβε εύφημο μνεία για την τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας κατά την διεξαγωγή των πειραματικών διεργασιών τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βοστώνη και το συνέδριο του διαγωνισμού Giant Jamboree, η iGEM Thessaly είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο George Church και ο Eric Rubin, καθηγητές στο Harvard Medical School και School of Public Health, αντίστοιχα. Η ομάδα μοιράστηκε την επιτυχία της με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κύριο Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά και τη συνεχάρη για το έργο και την προσπάθειά της. Αφού τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα, ευχήθηκε στα μέλη της ομάδας ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο.

Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι η ελληνική ερευνητική υποδομή για τη Συνθετική Βιολογία «Omic- Engine» και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ερευνητικό έργο της ομάδας υποστηρίζεται επίσης από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και τις φαρμακευτικές εταιρείες ELPEN και Novartis Hellas.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο της ομάδας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της Facebook: iGEM Thessaly, Instagram: igemthessaly και Twitter: iGEM Thessaly αλλά και μέσα από τις ιστοσελίδες τους igem-thessaly.uth.gr και https://2019.igem.org/Team:Thessaly

Προσαρμοσμένη αναζήτηση