Πότε η κακοκαιρία «Eva» θα "χτυπήσει" τη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2022 21:05 Πότε η κακοκαιρία «Eva» θα "χτυπήσει" τη Φθιώτιδα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα στη Φθιώτιδα θα πέσουν 20-30 τόνοι νερού, ανά στρέμμα - Τα ξημερώματα της Κυριακής τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Το βαρομετρικό χαμηλό ονόματι "EVA" είναι προ των πυλών και σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, θα εισβάλλει στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, με τη δυτική Ελλάδα να δέχεται πρώτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Να σημειωθεί οτι επειδή τα εδάφη είναι ξηρά, λόγω της ανομβρίας που έχει προηγηθεί και επειδή προβλέπεται να πέσει μεγάλος όγκος νερού σε λίγες ώρες στη δυτική Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος εκεί για πλημμυρικά φαινόμενα.

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται και στην Αττική, η οποία λόγω της τροχιάς του χαμηλού από το νότιο Ιόνιο προς το Μυρτώο πέλαγος, αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο της κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους, από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι περίπου το μεσημέρι. Τα περισσότερα νερά, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, θα πέσουν στα νότια προάστια και στη δυτική Αττική μιας και οι καταιγίδες θα δημιουργούνται στα νερά του Σαρωνικού κόλπου που θα τις τροφοδοτούν με θερμότητα και υγρασία και θα ξεσπούν στα παραλιακά τμήματα.

Το ψυχρό μέτωπο κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα σαρώσει όλη τη χώρα με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά φέρνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στο νότιο Ιόνιο, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα σημειώνονται τοπικές βροχές στην Εύβοια, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Ομοίως και στα Δωδεκάνησα, όπου εκεί θα είναι πιο ισχυρές και θα συνοδεύονται από διάσπαρτες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση του καιρού θα έχουμε σε όλες τις παραπάνω περιοχές μέχρι το μεσημέρι.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Στην Φθιώτιδα αναμένουμε από το βράδυ του Σαββάτου να αρχίσουν να εκδηλώνονται οι πρώτες τοπικές βροχές ή μπόρες. Το μέγιστο των φαινομένων αναμένεται τα ξημερώματα (ενδεικτικά από τις 2-6πμ) με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Όπως βλέπουμε και στον σχετικό χάρτη, οι προβλέψεις των μοντέλων κάνουν λόγο για 20-30 λίτρα το τετραγωνικό (20-30 τόνοι νερού, ανά στρέμμα) έως το πέρας της κακοκαιρίας.

Το υπόλοιπο της Κυριακής θα κυλίσει με άστατο καιρό και βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι την Κυριακή θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΑ ασθενείς στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ΒΔ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 13-17 βαθμούς.

Η Δευτέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και τοπικές βροχές μικρής όμως έντασης κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 19 βαθμούς.

(Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε ενδεικτικό χάρτη συνολικού εκτιμώμενου υετού από την αρχή έως το πέρας της κακοκαιρίας από το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης (ECMWF) - στον χάρτη αυτό βλέπουμε να πέφτουν περίπου 25-30mm νερού στην Φθιώτιδα μέσα σε λίγες ώρες τα ξημερώματα της Κυριακής).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση