Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Δομοκού στη Φερράρα της Ιταλίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 21:51 Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Δομοκού στη Φερράρα της Ιταλίας

Πρόγραμμα ERASMUS+ «ATTACH – the ArT of Theatron As a second Chance»…

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 05/12/2022 στη Φερράρα και τις εγκαταστάσεις του Centro Teatro Universitario (CTU) του Πανεπιστημίου της Φερράρα, η 2η συνάντηση (waystage meeting) του Ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο ATTACH – the ArT of Theatron As a second CHance και κωδικό 2020-1-EL01-KA227-ADU-094668, που υλοποιεί και συντονίζει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δομοκού.

Εταίροι του προγράμματος μαζί με το ΣΔΕ Δομοκού είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα) με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, το Balamòs Teatro (Ιταλία), το Théâtre de l’Opprimé (Γαλλία) και η Eurosuccess Consulting (Κύπρος).

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με υβριδική παρουσία των εταίρων (τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης), συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, αναλύθηκαν όλα τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και τέθηκαν νέα χρονοδιαγράμματα για τη βέλτιστη διαχείριση και ολοκλήρωση του σχεδίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα καθώς και τις 3 επόμενες, πραγματοποιήθηκε το 1ο Learning, Teaching, Training Activity event (LTTA event) του προγράμματος που είχε τη μορφή εκπαιδευτικής εκδήλωσης για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτές από κάθε οργανισμό (joint staff training event).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 2 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Θεάτρου του Πανεπιστημίου της Φερράρα και για 2 ημέρες εντός του Καταστήματος Κράτησης της πόλης της Βενετίας (ανδρικές φυλακές της Santa Maria Maggiore).

Στο Πανεπιστήμιο της Φερράρα 4 ηθοποιοί του Théâtre De l’Opprime, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεατρικού οργανισμού και τον international manager παρόντες, δίδαξαν τις τεχνικές του θεάτρου-forum (μια τεχνική με επίκεντρο το θεατή-συμμετέχοντα) τόσο στους εκπαιδευτές του Balamos Teatro (Michael και Giuseppe), όσο και στους Έλληνες εκπαιδευτές του ΣΔΕ Δομοκού και της Apicco Community (Νίκο και Σοφία).

Ο Alain, η Delphine, ο Leo και η Benoît, παρουσίασαν την οπτική του Θεάτρου των Καταπιεσμένων του Augusto Boal όμως στην πράξη δίδαξαν θέατρο, όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα ενθουσιάζοντας τους συμμετέχοντες εκπαιδευτές από τις άλλες χώρες, αλλά και μαθητές του τμήματος Θέατρου του Πανεπιστημίου της Φερράρα που συμμετείχαν στο εξαιρετικό αυτό διήμερο.

Την Τετάρτη 7-12-2022, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στην Βενετία και τις φυλακές Santa Maria Maggiore, οπού οι Γάλλοι ηθοποιοί-εκπαιδευτές κλήθηκαν να παρουσιάσουν το Θέατρο των Καταπιεσμένων στους κρατούμενους εκπαιδευόμενους της θεατρικής ομάδας του Balamos Teatro. Οι κρατούμενοι εκπαιδευόμενοι ενθουσιάστηκαν από όσα έμαθαν, συμμετείχαν με μεγάλο ζήλο σε όσα τους παρουσιάζανε και στο τέλος έπαιξαν και αυτοί το δικό τους κομμάτι, χρησιμοποιώντας τη τεχνική του Θεάτρου forum, διασκευάζοντας το κείμενο που τους δόθηκε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να θαυμάσουν στην πράξη το μεγάλο ταλέντο που μπορεί να κρύβεται σε κάθε έκφανση, σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

«Το ταξίδι μας συνεχίζεται, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, με μεγαλύτερο ζήλο και όλοι μας περιμένουμε την επόμενη συνάντηση και το επόμενο workshop στην Ελλάδα αυτή τη φορά. Μετά από αυτή τη μεγάλη εμπειρία, αποδείχτηκε σε όλους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της τέχνης, και δη του θεάτρου, και πως μπορεί να ενώσει τόσους διαφορετικούς ανθρώπους από τόσες πολλές χώρες. Γι’ αυτό άλλωστε και το ακρωνύμιο στον τίτλο του σχεδίου μας: ATTACH !!», αναφέρει εκ μέρους του ΣΔΕ Δομοκού ο Καθηγητής Πληροφορικής Νικόλαος Μάλλιος

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση