Το χωριό των Αγράφων που "μετακόμισε" λόγω σεισμού

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 13:38 Το χωριό των Αγράφων που "μετακόμισε" λόγω σεισμού

Βίντεο drone από το χωριό Παλαιοκατούνα στους πρόποδες των Αγράφων.

Μέχρι και το 1966 βρισκόταν σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Άγραφα Ευρυτανίας. Ωστόσο, ο καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανάγκασε τους κατοίκους του να μετακομίσουν. Ο λόγος για το χωριό Παλαιοκατούνα, το οποίο βρίσκεται 54 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι.

Μετά τον σεισμό της 5ης Φεβρουαρίου του 1966, κατά τον οποίο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, 60 τραυματίστηκαν και 731 κτίρια καταστράφηκαν, οι κάτοικοι της Παλαιοκατούνας μετακινήθηκαν νοτιότερα, δημιουργώντας έναν νέο οικισμό, που σήμερα ονομάζεται Άγιος Προκόπιος ή Νέα Παλαιοκατούνα.

Πρόκειται για ένα γραφικό ορεινό χωριό, κοντά στο οποίο βρίσκεται δασόφυτος λόφος με ερείπια προχριστιανικού αρχαίου φρουρίου και πηγή πόσιμου νερού ενώ σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που χτίστηκε το 1850 πάνω σε ερείπια παλιότερου ναού, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Απολαύστε το drone βίντεο της ομάδας του travel-inspiration.gr:

Το 18ο αιώνα, οι κάτοικοι της Παλαιοκατούνας, μην αντέχοντας την αναγκαστική καταβολή του κεφαλικού φόρου και του φόρου της δεκάτης που τους είχε επιβληθεί, πούλησαν τις περιουσίες τους στη Μονή Τατάρνας, με αποτέλεσμα το χωριό να εγκαταλειφθεί. Μοναδικοί κάτοικοι ήταν τα αιγοπρόβατα του μοναστηριού και όσοι δούλευαν για λογαριασμό του.

Ωστόσο, αρκετά χρόνια μετά, επί βασιλείας Όθωνα, οι πρώτες οικογένειες άρχισαν να επιστρέφουν στον τόπο τους, ύστερα από συμβιβασμό με την Μονή, ενώ με τον καιρό το χωριό παρουσίασε ραγδαία αύξηση πληθυσμού.

Φώτο-βίντεο: travel-inspiration.gr
Πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση