Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Σε χρεοκοπία οδηγούνται οι συνάδελφοι του εργαστηριακού τομέα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 18:49 Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Σε χρεοκοπία οδηγούνται οι συνάδελφοι του εργαστηριακού τομέα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για να δηλώσει τη στήριξη του στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα που συνεχίζουν να αποπληρώνουν το τεχνητό χρέος του ΕΟΠΥ, όπως υποστηρίζουν.

Η ανακοίνωση:

«Με την παρούσα ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στους συναδέλφους του εργαστηριακού τομέα σχετικά με τα χρόνια προβλήματα του κλάδου που εδώ και πέρα της δεκαετίας παραμένουν άλυτα και έχουν οδηγήσει τον εργαστηριακό κόσμο σε αδιέξοδο και προδιαγεγραμμένη χρεοκοπία.

Την ίδια χρονική περίοδο που παγώνουν και διαγράφονται χρέη προς το δημόσιο, δίνονται οικονομικές ενισχύσεις λόγω ενεργειακής κρίσης σε επιχειρήσεις οι εργαστηριακοί ιατροί ως κλάδος συνεχίζουν να αποπληρώνουν το τεχνητό χρέος του ΕΟΠΥΥ, που έχει συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη, μέσω της εφαρμογή των ληστρικών μέτρων του κλιμακούμενου rebate και του οριζόντιου claw ck. Ύστερα από όλα όσα έχουν υποστεί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί ιατροί επιβάλλονται χωρίς καμία διαβούλευση τα "ποιοτικά" κριτήρια σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, τα οποία αποτελούν εμπορικά κριτήρια και συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ (ποιοτικό rebate) με τα τεχνικό χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την φυσική του παρουσία και την ποιότητα των εξετάσεών του.

Ακόμη περιμένουμε τον αναγγελθέντα έλεγχο στη συνταγογράφηση, με την εφαρμογή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τον ΕΟΠΥΥ των νομοθετημένων διαγνωστικών πρωτόκολλων και των περιορισμών ανά ειδικότητα, όπως και την να ενεργοποίηση της υπ' αριθμ .Υ9/οικ.70521 (ΦΕΚ.2243/τ.ΒΙ18-8-2014) Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Υγείας (Μ. Βορίδης) που κατένειμε τη δαπάνη του claw ck ανά Νομό και ανά Ιδιώτη Πάροχο περιορίζοντας την αδικία που υφίστανται τα εργαστήρια της Περιφέρειας.

Φημολογείται έντονα τον τελευταίο καιρό ότι πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, που αφορά τη θέσπιση του επενδυτικού claw ck που εξυπηρετεί τους μεγάλους ομίλους και οδηγεί σε αιφνίδιο Θάνατο τα ιδιωτικά εργαστήρια. Ετοιμάζεται η εγχώρια αγορά της ΠΦΥ να υποδεχτεί επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών. Την ίδια στιγμή ο ιδιώτης ιατρός εργαστηριακός έχει χρεωθεί τεχνητά στο δημόσιο τεράστια ποσά εξυπηρετώντας τον Ελληνα ασφαλισμένο, χωρίς να φέρει ευθύνη γι' αυτά, δεν γνωρίζει τον τρόπο υπολογισμού τους ενώ κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του, δεν μπορεί φορολογικά να αναστείλει την λειτουργία του ιατρείου του, ούτε να λάβει σύνταξη από το Δημόσιο ενώ σε περίπτωση αδυναμίας εργασίας κ αποπληρωμής των χρεών κινδυνεύει ακόμη κ με φυλάκιση λόγω χρεών!

Καταστρατηγούνται βασικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ως Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας οφείλουμε να εκπροσωπήσουμε τους ιατρούς-μέλη μας προς προάσπιση των εννόμων συμφερόντων τους. Καταργείται σταδιακά και μεθοδικά ο ρόλος του ιδιώτη ιατρού, επιδιώκει το κράτος να συναλλάσσεται με χρηματιστηριακές - ασφαλιστικές εταιρείες και να εξυπηρετεί τεράστια οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων Ομίλων του χώρου της Υγείας υπαλληλοποιώντας τον ιδιώτη ελεύθερο-επαγγελματία ιατρό, πλήττοντας τελικά την ίδια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας, μετά από συνάντηση με εργαστηριακούς ιατρούς - μέλη του, καταθέτει τις εξής προτάσεις:

1. Αναπροσαρμογή αποζημιώσεων εργαστηριακών εξετάσεων σε σύγχρονα δεδομένα και επίπεδα, ακολουθώντας τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς και οικονομίας

2. Διαγραφή του τεχνητού χρέους που έχουν επιβαρυνθεί οι εργαστηριακοί συνάδελφοι και που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων τους

3. Να κυμανθεί το claw back στα επίπεδα που κυμαίνεται στις χώρες της ΕΕ για το 2023 και το οποίο δεν ξεπερνά το 5% με συνυπευθυνότητα του κράτους και προοπτική μηδενισμού του από το 2024.

Αυτή τη στιγμή το άθροισμα των claw ck και Rebate μπορεί να φτάσει μηνιαίως και το ποσοστό του 60%.

4. Εάν το προηγούμενο δεν είναι δυνατόν, τότε προτείνουμε άμεση εφαρμογή της υπ' αριθμό.Υ9/οικ.70521(ΦΕΚ.2243/τ.Β/18-8-2014) Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας (Μ. Βορίδης) πού κατένειμε τη δαπάνη του claw back ανά Νομό και ανά Ιδιώτη Πάροχο.

5. Εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων διαγνωστικών πρωτοκόλλων που Θα συμβάλουν στον έλεγχο της προκλητής συνταγογράφησης, που θα διαμορφώνονται από τις επιστημονικές εταιρείες — φορείς και τον ΠΙΣ.

6. Real me έλεγχο που Θα αποτρέψει την πλασματική συνταγογράφηση .

7. Θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα συνοδά νοσήματα, προκειμένου να ελεγχθούν οι ασφαλιστικές δαπάνες, με διαχωρισμό, ωστόσο, τακτικού και εκτάκτου/επείγοντος ελέγχου.

8. Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία καθώς ο παρών προϋπολογισμός δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών

9. Πάγιο και δίκαιο αίτημα αποτελεί η καθιέρωση αμοιβής ιατρικής επίσκεψης στον εργαστηριακό ιατρό καθότι έως σήμερα αποζημιώνεται μόνο το κόστος της εξέτασης, αλλά όχι το κόστος της ιατρικής πράξης.

10. Συλλογικές συμβάσεις για όλους τους ιατρούς

11. Κατάργηση εφαρμογής των υφιστάμενων "ποιοτικών" κριτηρίων για τη λειτουργία των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη αλλά με τεχνικά χαρακτηριστικά και χρονολογίες κατασκευής που τα καθιστούν όχι ποιοτικά αλλά εμπορικά και εκπτωτικά, τη στιγμή μάλιστα που ποιοτικά κριτήρια δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στο δημόσιο τομέα. Επίσης απαράδεκτη Θεωρούμε την οποιαδήποτε συζήτηση και κρίνουμε απαραίτητη την αναστολή της φημολογούμενης πρόθεσης για άμεση εφαρμογή επενδυτικού Ga &1ι και της διαπίστευσης 18Ο 15189 στα εργαστήρια κάτι που θα σημάνει το "ξαφνικό Θάνατο" εκατοντάδων εργαστηρίων ανά τη χώρα κ περαιτέρω φτωχοποίηση της Περιφέρειας λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και της απώλειας θέσεων εργασίας.

12. Προτείνουμε εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων και των αναλυτών των εργαστηρίων προς διαπίστωση της αξιοπιστίας και της ποιότητας του εξοπλισμού του εκάστοτε εργαστηρίου

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση