Με επιτυχία η Διημερίδα: «Επιμόρφωση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας - Από τη Διασύνδεση στην Αποτελεσματικότητα» (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 13:17 Με επιτυχία η Διημερίδα: «Επιμόρφωση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας - Από τη Διασύνδεση στην Αποτελεσματικότητα» (ΦΩΤΟ)

«Μια ισχυρή διασύνδεση…μια ισχυρή αποτελεσματικότητα» με κοινό στόχο την καλύτερη διυπηρεσιακή συνεργασία, τη συνέργεια μεταξύ των φορέων και κυρίως την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη που απειλείται από κοινωνικό αποκλεισμό. Με αυτό το «μήνυμα» σαράντα περίπου φορείς που δραστηριοποιούνται στο φάσμα της κοινωνικής προστασίας στο Δήμο Λαμιέων συμμετείχαν στη διημερίδα με θέμα «Επιμόρφωση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας - Από τη Διασύνδεση στην Αποτελεσματικότητα» που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία 28 και 29 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑ Λαμίας, ανταλλάσοντας καλές πρακτικές, διοικητικές αλλαγές και επικαιροποίηση διαδικασιών και κριτηρίων ένταξης των ωφελουμένων σε ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα άτομα  που έχουν πληγεί και πλήττονται καθημερινά από πλήθος προβλημάτων. 

Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και η πρόσβαση ευάλωτων πολιτών σε βασικές δομές της καθημερινότητας εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αποτελούν «μονόδρομο» για τους επαγγελματίες των κοινωνικών παροχών σε συνεργασία με την «κοινωνική ευθύνη» των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων φορέων που θα επιτευχθεί από το συνολικότερο συντονισμό δράσεων και την αποτελεσματικότητα.

Το παρών κατά την έναρξη της διημερίδας έδωσαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιεών Θύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Στασινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες και κυρίως επιστήμονες υγείας και επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο πεδίο των κοινωνικών παροχών.

Στο χαιρετισμό του στη διημερίδα ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε σχετικά: «…Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ σε μία δράση, η οποία αφορά όλους μας. Η ψυχική μας υγεία, εξάλλου, αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό στόχο του ανθρώπου, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπά, να διασκεδάζει και να ικανοποιείται από τη ζωή.

Για δύο μέρες, επομένως, στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑ Λαμίας, σαράντα περίπου Φορείς που δραστηριοποιούνται  στο φάσμα της κοινωνικής προστασίας στον Δήμο μας, συναντώνται για να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να συζητήσουν για τις διοικητικές αλλαγές, την επικαιροποίηση των διαδικασιών και κριτηρίων ένταξης των ωφελουμένων καθώς και τους προβληματισμούς και τα εμπόδια που προκύπτουν.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η καλύτερη διυπηρεσιακή συνεργασία, η συνέργεια μεταξύ των φορέων, αλλά και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη που απειλείται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Εξάλλου, οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας έχουν διττό ρόλο: από τη μία την έμπρακτη και συνεχή παροχή βοήθειας σε όσους έχουν την ανάγκη, από την άλλη να ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη αλλά και να εκπαιδεύουν τον κόσμο γύρω από τις ψυχικές ασθένειες. Άλλωστε, μόνο έτσι μπορούν να κινητοποιηθούν προσπάθειες για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί την εποχή που διανύουμε και πόσο δύσκολα αυτή μεταφράζεται στον ψυχισμό μας. Χρησιμοποιώντας μία πρόσφατη παγκόσμια κατάσταση, πόσες φορές έχουμε σκεφτεί πως, για να αντιμετωπίσουμε την περίοδο της πανδημίας, χρειάστηκε να φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας, ώστε να προσφέρουμε και στους γύρω μας;

Γίνεται αντιληπτό, επομένως, πως μόνο με αναγωγή του θέματος στον εαυτό μας αντιλαμβανόμαστε την αξία της ψυχικής μας υγείας.

Για τον λόγο αυτό, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν για την επικείμενη διημερίδα. Όπως είπε ο Χόρχε Μπουκάι : «….η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης…» και αυτό είναι εκείνο που προσφέρετε.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες σας και καλή δύναμη στο έργο σας….».

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις θεματικές ενότητες με ευρεία κάλυψη των κοινωνικών ζητημάτων που αποσκοπούν στην ψυχοκοινωνική φροντίδα και την προστασία ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων σε ένα πλήρως κοινωνικοποιημένο δίκτυο.

Δέσμευση όλων ήταν να συμπράξουν όλοι οι φορείς για μια ηλεκτρονική χαρτογράφηση υπηρεσιών, φορέων και δομών για μια διαλειτουργική διασύνδεση.

Δείτε φωτογραφίες:

1

3

4

5

7

8

9

10

11

15

16

17

18

19

21

22

24

25

26

27

28

29

30

31

34

35

36

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση