Επικίνδυνο: Βράδυ με ηλεκτρικό πατίνι μέσα στην πόλη - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 08:18 Επικίνδυνο: Βράδυ με ηλεκτρικό πατίνι μέσα στην πόλη - ΒΙΝΤΕΟ

Από καθαρή τύχη δεν έχουμε σοβαρό ατύχημα μέχρι στιγμής, είτε αφορά σε νεαρούς με ηλεκτρικά πατίνια, είτε σε ποδήλατα χωρίς φώτα.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε έναν νεαρό συμπολίτη μας να κινείται με ηλεκτρικό πατίνι, βραδινή ώρα, στην οδό Παπαποστόλου στη Λαμία.

Όπως θα διαπιστώσετε είναι άκρως επικίνδυνο, όχι μόνο γιατί κυκλοφορεί σε έναν κεντρικό δρόμο που έχει αυξημένη κυκλοφορία, αλλά γενικά μέσα στην πόλη ο φωτισμός δεν είναι επαρκής για να κινείται βράδυ με ηλεκτρικό πατίνι κάποιος.

Δείτε το βίντεο:

Δυστυχώς είναι πολλές οι καταγγελίες που φτάνουν στο LamiaReport για ηλεκτρικά πατίνια μέσα στην πόλη που κινούνται επικίνδυνα, πολλές φορές και «δικάβαλα», χωρίς κράνος φυσικά.

Το ίδιο ισχύει και για παιδιά με ποδήλατα, νυχτερινές ώρες χωρίς φώτα και με μεγάλες ταχύτητες, που αν συμβεί κάποιο ατύχημα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά.

Με ποδήλατα ή με τα πόδια κινούνται επίσης βραδινές ώρες και στο δρόμο Λαμίας - Λυγαριάς, που είναι στενός και επικίνδυνος, όπου αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες.

Ας ληφθούν άμεσα μέτρα από τους αρμόδιους πριν θρηνήσουμε θύματα....

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια

Το 2021, με το Νόμο 4784, τροποποιήθηκαν διατάξεις του ΚΟΚ και εισήχθη ένας νέος όρος για κατηγορία οχήματος τα Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα. Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες, τα hoverboard, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία. Με τον εν λόγω νόμο ορίσθηκαν κανόνες που αφορούν στην εισαγωγή και τις τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων αυτών, στην κυκλοφορία, αλλά και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται με τον ΚΟΚ. Ειδικότερα:

  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα.
  • Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Έτσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
  • Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αφτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
  • Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγησή τους σε άτομα άνω των 12 ετών.
  • Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.
  • Αν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
  • Τη νύχτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
  • Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
  • Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
  • Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
  • Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση