Η φωτιά στον Όσιο Λουκά και «οι φωτιές»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 00:09 Η φωτιά στον Όσιο Λουκά και «οι φωτιές»

Δελτίο τύπου από την Ι.Μ. Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος που περιγράφει την πραγματική κατάσταση στην Ιερά Μονή μετά την πυρκαγιά…

Από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου σχετικά με τη λειτουργία του Οσίου Λουκά, μετά τη δοκιμασία με την πυκραγιά που έπληξε μέρος της Μονής και τα προβλήματα που δημιούργησε.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο υπήρξαν… μεγαλύτερες «φωτιές» από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που έσπευσε να σημειώσει ότι θα παραμείνει κλειστή για να αποκατασταθούν οι ζημιές…

«Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά θα παραμείνει κλειστή για την αποκατάσταση των ζημιών, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Από την επομένη της πυρκαγιάς οι πατέρες, με το προσωπικό της Μονής και εθελοντές προχώρησαν στην καθαριότητα όλου του κεντρικού αύλειου χώρου της Μονής, ο οποίος δεν έχει υποστεί ζημιές. Έτσι, η πρόσβαση των επισκεπτών και προσκυνητών είναι άνετη και ακίνδυνη από το χώρο στάθμευσης μέχρι τους Ναούς της Μονής, το αρχονταρίκι κλπ. όπως και οι χώροι υγιεινής της κεντρικής εισόδου που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, ενώ έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της Μονής.

Το κελί που έπληξε η φωτιά είναι στην πίσω αυλή της Μονής και έχει αποκλειστεί, όπως και οι βοηθητικοί – αποθηκευτικοί χώροι που υπέστησαν ζημιές. Ως εκ τούτου οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι σε χώρους που δεν επηρεάζουν προς το παρόν την πρόσβαση των προσκυνητών και των τουριστών.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά υπάρχει, ζει και λειτουργεί εδώ και 11 αιώνες ακατάπαυστα και έχει ταυτίσει τη ζωή και πορεία του με την πορεία του Γένους μας, ιδιαίτερα σε χρόνια σκλαβιάς. Δεν πρέπει να λησμονούμε τη μεγάλη του συμβολή στην προετοιμασία της λευτεριάς της πατρίδας μας το 1821.

Νωπές είναι ακόμα οι πληγές από τον βομβαρδισμό των ναζιστικών αεροπλάνων και τα υπολείμματα από την καταστροφή και την πυρκαγιά της βορειοανατολικής πτέρυγας και της Βιβλιοθήκης από τους ναζί μετά τη σφαγή του Διστόμου.

Νωπές για τους παλαιότερους είναι και οι μνήμες εδώ και 40 χρόνια από τους αγώνες και τις προσπάθειες της Μητρόπολης και των μοναχών για τη διασφάλιση της αυτοτέλειας της υπάρξεως του Μοναστηριού· άλλωστε όλοι ενθυμούμεθα πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα.

Το βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά ανήκει στην Εκκλησία, ανήκει στους χριστιανούς, ανήκει στην οικουμένη που το θαυμάζει, είναι ένα Χριστιανικό Μνημείο με μεγάλη ακτινοβολία και παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτελεί προσκύνημα για όλους μας.

Απαιτεί, λοιπόν, μεγαλύτερο σεβασμό σε κάθε προσέγγιση και κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει εξουσιαστικά στη ζωή και στη λειτουργία του.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν υπήρξε απώλεια εικόνων και κειμηλίων, όπως λέγεται, από το κελί που έπληξε η φωτιά, αφού το συγκεκριμένο κελί ήταν υπό ανακαίνιση.

Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Οσίου Λουκά και την καλή συνεργασία όλων, γρήγορα θα φτάσουμε στο σημείο να αποκατασταθεί ό,τι είναι δυνατόν, ώστε ο αγαπημένος χώρος του ιστορικού Μοναστηριού να υποδέχεται απρόσκοπτα τους πάντες, να τους ενισχύει, να τους φιλοξενεί, να τους στηρίζει με τη λειτουργική του ζωή και να μπορούν να το προσεγγίζουν και να το γνωρίζουν.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση