Ξενάγηση μαθητών του 2ου ΓΕΛ Θήβας (ΚΑΔΜΕΙΟ) στη ΜΕΑ Θήβας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 09:33 Ξενάγηση μαθητών του 2ου ΓΕΛ Θήβας (ΚΑΔΜΕΙΟ) στη ΜΕΑ Θήβας

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, μαθητές της A’ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Θήβας (Κάδμειο), με τη συνοδεία της Διευθύντριας κ. Κυλάφη Αθανασίας, της κ. Πατσοπούλου Χρυσάνθης και της κ. Κοντογιάννη Μαρίας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. (Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.), στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας και των ευρύτερων βιωματικών δράσεων που υλοποιεί το σχολείο τους με θέμα το περιβάλλον.

Οι ομάδες των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Θήβας και οι συνοδοί τους ήταν οι πρώτοι εκπρόσωποι σχολείου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Θήβας,  η οποία αποτελεί την πρώτη τέτοια Μονάδα που έχει κατασκευαστεί στη Στερεά Ελλάδα, στο πρότυπο της οποίας αναμένεται να κατασκευαστούν κι άλλες, ενώ βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Μάιο του 2023.

Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα διάφορα στάδια λειτουργίας της ΜΕΑ, όπως:

  • Υποδοχή πρώτης ύλης
  • Μηχανική διαλογή υλικών
  • Κατηγοριοποίηση υλικών
  • Δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών με πρέσα
  • Παραγωγή οργανικού υλικού για κομπόστ από αερόβια χώνευση
  • Παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια χώνευση
  • Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο
  • Ωρίμανση και ραφιναρία οργανικού υλικού

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων μίλησαν στους μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, που οφείλουμε όλοι να υιοθετούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Τέλος, ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ δώρισε στους μαθητές στυλό, τσάντες & καπέλα ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση & την κομποστοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν στους οικείους τους τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των  πολιτών, και ιδιαίτερα των μαθητών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

\

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση