Έμποροι Ανατ. Στερεάς: «Εξοργιστική η στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 10:06 Έμποροι Ανατ. Στερεάς: «Εξοργιστική η στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας»

«Αυτονόητη η καταδίκη των προωθούμενων ρυθμίσεων…»

Έντονα αντιδρά η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σήμερα (14/11) σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι έμποροι βλέπουν σε αυτό το νομοσχέδιο ότι θεωρούνται εν δυνάμει φοροφυγάδες, παρά τα όσα εφαρμόζουν αναγκαστικά στις επιχειρήσεις τους, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιπροσωπεύουν τη μικρή επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα σημειώνουν ότι «η στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται εξοργιστική έως κι επιδεικτικά ξεδιάντροπη» και θυμίζουν στην Κυβέρνηση πως βιώνουν τα τελευταία χρόνια τις απανωτές κρίσεις.

Ζητούν μάλιστα την προώθηση μέτρων ανακούφισης και να αφήσουν πρακτικές που θυμίζουν εποχές «κυνηγών κεφαλών»!

Καταλήγοντας αποδοκιμάζουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις και θα προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις ανάλογα με την εξέλιξη της διαβούλευσης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας:

«Έπειτα από την ανακοίνωση της Κυβέρνησης που αφορά την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, επικαλούμενη τη δήθεν αυθαίρετη κατηγορία ότι οι Έλληνες Έμποροι είναι εκ συστήματος φοροφυγάδες" προσκρούει στην πραγματικότητα. Διότι η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών , του pos και του my data και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την φορολογική διοίκηση καθιστούν την λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων απόλυτα ελεγχόμενη. Την ίδια στιγμή «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων .

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή το στεγασμένο εμπόριο λειτουργεί με υψηλό ΦΠΑ, προμηθευτές και εμπορεύματα που δεν είναι δυνατόν να «κρύψει». Η στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται εξοργιστική έως κι επιδεικτικά ξεδιάντροπη.

Η πραγματικότητα είναι η εξής οποία γνωρίζουν πολύ καλά τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι: η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών κι εμπόρων βιώνει δεκαετή και πλέον μνημονιακή περίοδο, την πανδημική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την ραγδαία αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού με αποτέλεσμα να ζει την πιο δυσοίωνη οικονομική κατάσταση με απειλή τον αφανισμό πολλών θέσεων εργασίας και πολλαπλών λουκέτων, καθώς είναι φανερό ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις, όπως είναι τεκμηριωμένο από την υπαγωγή επιχειρήσεων σε ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Αντί λοιπόν να προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Εφαρμογή αφορολογήτου και για τους ελευθέρους επαγγελματίες

Θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ο οποίος τροφοδοτεί βασικές λειτουργίες της επιχείρησης

προωθείται μια καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική με έντονα στοιχεία κοινωνικού αυτοματισμού ( δίνοντας τη δυνατότητα καταγγελίας για φοροδιαφυγή και επιβράβευση του καταγγέλλοντος παραπέμποντας σε εποχές "κυνηγών κεφαλών ‘’).

Τέλος είναι αυτονόητη η καταδίκη των προωθούμενων ρυθμίσεων και στα πλαίσια διαφύλαξης της βιωσιμότητας του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας

επιχειρηματικότητας αναμένουμε την τελική μορφή του νομοσχέδιου ύστερα από την διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Επιφυλασσόμεθα για περαιτέρω κινήσεις μας

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση